PO ODSTOPU

Cerar bi bil še enkrat premier, v novi koaliciji vidi NSi

Pravi, da si je tega želel že leta 2014. 
Fotografija: Odstop Miro Cerarja. Ljubljana, 14. marec 2018. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Odstop Miro Cerarja. Ljubljana, 14. marec 2018. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Dogajanje minulega tedna je zaznamoval odstop predsednika vlade Mira Cerarja, ki je v pogovoru za Delo dejal, da je bila odločitev vrhovnega sodišča, da moramo še enkrat na referendum kaplja čez rob. »Rekel sem si, da moram prekiniti te destruktivne procese, ker se jih je kar nekaj nabralo. Že v koaliciji so se stopnjevale ovire, da bi lahko reforme sploh izpeljali do konca.« Čeprav se je govorilo, da je bila njegova odločitev taktična, sam pravi, da je to odločitev sprejel po posvetu s člani ožjega vrha stranke in dodal, da ni niti slutil, da bo moral sprejeti takšno odločitev.

Beg pred realnostjo?


Njegov odstop pa je prekrižal načrte tudi številnim sindikatom, s katerimi se je vlada v zadnjem času pogajala. Štrukljev sindikat šolnikov je tako napovedal, da bo zamrznil pogajanja, v policijskem sindikatu pa je Radivoj Uroševič Cerarju očital beg pred realnostjo. Cerar je v pogovoru za delo dejal, da je nekaj dni pred odstopom upal, da jim bo s sindikati uspelo doseči dogovor. »Ponujeno jim je bilo zelo veliko, že nekoliko čez mejo, in sem jih rotil, naj bodo razumni in sprejmejo ponujeno.« Cerar je komentiral še dogajanje v koaliciji in dejal, da sta si Desus in SD v zadnjem času prizadevala, da bi pridobili čim več političnih točk. Razkril je, da sta obe stranki minulo leto napovedali, da se bosta posvečali predvsem predvolilnim opravilom in da zaradi tega ne bosta podprli nobenega zakona.

Spet bo šel na volitve


Cerar je odgovoril tudi na vprašanje, ali se bo s stranko SMC podal na nove državnozborske volitve. »S tem ko sem odstopil nisem obupal, ampak sem se odločil, da grem s SMC znova na državnozborske volitve. Verjamem, da mora vlado voditi stranka, ki je neobremenjena s starimi zgodbami in ima iskren namen.« Dodal je še, da je SMC v tem mandatu dokazal, da zna voditi vlado in da bi jim dobro šlo tudi v drugem mandatu. Na vprašanje, s kom bi sestavil koalicijo, pa jasnega odgovora ni imel. Odvrnil je le, da se mu zdi najrealnejša levosredinska koalicija. S kom točno in kako, pa ni razkril. »Znamo povezovati prek sredine. Tako kot sem si v letu 2014 želel, bi lahko bila zraven tudi stranka NSi. Koalicija bo, kdo in kako, pa bo stvar pogajanj po volitvah.« Po njegovem so najpomembnejši cilji in vrednote, ki jih kdo zastopa.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije