TUJA INVESTICIJA

Zaradi Škotov slovenski žagarji ob delo? Minister Počivalšek miri

Škotski BSW v slovenskem lesu vidi velik potencial.
Fotografija: FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
FOTO: Igor Mali

BRASLOVČE – Družba BSW je Slovenijo za 40-milijonsko investicijo izbrala z razlogom, so poudarili predstavniki škotskega družinskega podjetja, ki bo predvidoma septembra na Gomilskem začelo gradnjo največje žage v Sloveniji. Potencial slovenske lesnopredelovalne industrije ocenjujejo visoko in obljubljajo trajnostni razvoj. BSW Timber je po besedah glavnega izvršnega direktorja Tonyja Hackneyja škotsko družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo v lesnopredelovalni industriji. V Evropi imajo sedem proizvodnih lokacij, zaposlujejo več kot 1300 ljudi in letno ustvarijo več kot 300 milijonov funtov prihodkov.

Škote prepričala visoka kakovost lesa

Z investicijami v tujini ima BSW precej izkušenj, v primernost Slovenije za takšno naložbo pa jih je po besedah predsednika upravnega odbora BSW Martina Gala prepričalo več dejavnikov. Eden ključnih je visoka kakovost lesa, ki v povezavi z dobro delovno silo in spodbudno vladno politiko predstavlja zelo dobro osnovo za uspešen razvoj.

170 novih delovnih mest, tri lokacije 

Celotna investicija, ki bo po napovedih prinesla skupno 170 novih delovnih mest, obsega proizvodne komplekse na treh lokacijah. Poleg centra na Gomilskem načrtujejo še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo palet in lesene embalaže v Letušu.

Minister v bran Škotom, investicija ne bo vzela dela slovenskim žagarjem

Lesnopredelovalni center je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravka Počivalška pomemben kamenček v mozaiku akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti slovenske lesnopredelovalne industrije.
Minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen, Delo
Minister Zdravko Počivalšek. FOTO: Jure Eržen, Delo
 

Ob tem je zavrnil očitke slovenskih žagarjev, ki investiciji nasprotujejo, saj da bodo zaradi nje delo izgubili številni manjši žagarji. »Žaga, ki bo stala tu, je priložnost za vse. Manjši žagarji bodo morali najti nove načine za dvig dodane vrednosti, pri čemer jim ministrstvo pomaga in jim bo tudi v bodoče.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije