DOLINA LEPENE

Blagodejna energija Šunikovega vodnega gaja

Dolina Lepene je raj za pohodnike, kolesarje in ribiče: tamkajšnji slapovi in tolmuni so energetski vrelci, ki dobro vplivajo na človekovo počutje.
Fotografija: Dolina Lepene Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Dolina Lepene Foto: Primož Hieng

Lepena je ledeniška dolina v Julijskih Alpah in ena manjših stranskih dolin Trente v Triglavskem narodnem parku, okoli katere se vzpenjajo Črni vrh, Kaluder, Veliki Lemež, Lipnik, Hudi vrh in severni rob Golobarja, na koncu pa je izvir s slapom potoka Lepenca, ki se izliva v Sočo. V zatrepu doline je Dom dr. Klementa Juga, priljubljeno izhodišče za dostop do Krnskega jezera, na začetku pa je večje turistično naselje z gostiščem in športnimi igrišči. Na mestu, kjer se dolina Lepene odpira v Trento, se začnejo velika korita Soče.
Voda je polna energije, ki blagodejno vpliva na človeka.
Voda je polna energije, ki blagodejno vpliva na človeka.

V pleistocenu je po dolini tekel pobočni ledenik, ki je napajal veliki soški ledenik. To območje je leta 1998 močno prizadel potres v Zgornjem Posočju. V Lepeni je nastalo več skalnatih podorov, ki so močno spremenili relief pokrajine. Na tem območju je tudi lepo označen Šunikov vodni gaj. To je kraj, ki v sebi skriva do nedavnega pozabljene lepote od pradavnine, a so del te čudovite narave zdaj odstrli, ob lepotah, tudi tistih, do katerih ne seže označena pot, pa zastaja dih.
Poti so označene.
Poti so označene.

Gaj je sredi neokrnjene narave in poln čudovite energije. Energijsko izjemno bogata območja se kopičijo v slapovih in tolmunih. Energijski vrelci ugodno vplivajo na človekovo počutje, blažijo različna bolečinska in bolezenska stanja. Zdravilni učinek vode izhaja iz dejstva, da lahko naš čustveni sistem, ki je v resonanci z vodo, iz vodnih kapljic vsak trenutek prikliče informacijo, koristno in nujno za zdravje ter dobro počutje.


Pohodniki se lahko podajo proti Domu dr. Klementa Juga na koncu doline (7 km) ali po 3-kilometrski krožni poti, ob kateri so vidni tudi ostanki mlina (z ohranjenima mlinskima kamnoma), ki je deloval do prve svetovne vojne. V dolini je bilo več mlinov, saj so tamkajšnji prebivalci pridelovali veliko koruze. Ohranjene so ruševine žage, ki je delovala še v 50. letih prejšnjega stoletja. Pri spodnjem mostu čez Lepenjico je med prvo svetovno vojno potekala glavna preskrbovalna pot na fronto. V dolini Lepene pa pridejo na svoj račun tudi kolesarji in ribiči.


V Lepeno zavijemo v vasi Soča – iz smeri Bovca ostro desno, iz smeri Vršiča levo. Le nekaj deset metrov naprej cesta zavije levo in po mostu čez Sočo, takoj za njim zavijemo desno po asfaltirani cesti. Sledimo ji dobre tri kilometre do urejenega makadamskega parkirišča pri informacijski tabli Šunikov gaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije