POZIV

28 intelektualcev: Sestavite levosredinsko koalicijo

Poziv k oblikovanju levosredinske koalicije.
Fotografija: Kdo bo sestavil koalicijo? FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Kdo bo sestavil koalicijo? FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Del intelektualcev je stranke LMŠ, SMC, SD, Levica, SAB in Desus pozval k oblikovanju levosredinske koalicije. Meni namreč, da v proporcionalnem volilnem sistemu, kot je naš, mandat za sestavo vlade ne pripada avtomatično zmagovalni stranki, ampak stranki, ki je sposobna povezati dovolj parlamentarnih strank in sestaviti vlado.
 

Ni zavez za povezovanje z največjo stranko


Podpisniki izjave so prepričani, da glede na to, da ima Slovenija proporcionalni volilni sistem, nobena v parlament uvrščena stranka nima ne formalne ne moralne zaveze vstopiti v koalicijo z največjo stranko, »še zlasti če deluje v nasprotju z njenimi temeljnimi načeli ali celo v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Pri izbiri partnerstva je zavezana zgolj predvolilni obljubi svojim volivkam in volivcem in svojemu programu,« so zapisali. Kot pravijo, se je na letošnjih volitvah morda sploh prvič zgodilo, da volivci niso bili prisiljeni voliti taktično, »onkraj izbire programov in osebnosti, ki jim najbolj ustrezajo, posledično pa se je oblikoval nadvse izenačen demokratični levosredinski blok brez dominantne stranke«. Zato svarijo pred ponovnimi volitvami. Te bi namreč verjetno volivce »spet potisnile nazaj v taktično glasovanje onkraj izbire vsebinskih razlik, da bi avtoritarnim političnim formacijam preprečili pot na oblast«.
 

Apelirajo na leve stranke


Zato apelirajo na LMŠ, SMC, SD, Levico, SAB in Desus, naj pri povezovanju sledijo »zgolj svojemu programu in svoji zavezi volivkam in volivcem ter kljub močnim pritiskom« oblikujejo koalicijsko vlado. »Seveda bo takšna koalicija zahtevna, kot je zahtevna demokracija sama po sebi. Od koalicijskih partnerjev bo zahtevala veliko politične modrosti – a koalicija s politiko nestrpnosti, izključevanja, laži in ščuvanja bi pomenila zgodovinski poraz mlade demokracije ter verjetni poraz in odhod na smetišče politične zgodovine tistih strank, ki bi obrnile hrbet svojim volivkam in volivcem.« Izjavo je podpisalo 28 intelektualcev, med njimi Božo Repe, Darko Štrajn, Boris Vezjak, Niko Toš, Jože Pirjevec in Božidar Flajšman.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije