FESTIVAL

13. festival gorniškega filma

V Ljubljani, Celju, Radovljici in Domžalah bo med 18. in 24. februarjem na ogled 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi.
Fotografija: Era Adama Ondre je filmsko popotovanje z enim največjih športnikov našega časa.
Odpri galerijo
Era Adama Ondre je filmsko popotovanje z enim največjih športnikov našega časa.

Prvič v zgodovini festivala gorniškega filma bo slovenske gledalce razveselil film, ki je nominiran za oskarja – Free Solo. Dokumentarni film National Geographica, najtežje pričakovana filmska zgodba letošnjega leta, razkriva ozadje izjemnega plezalnega podviga Alexa Honnolda v steni El Capitana.

Odprava na konec sveta
Odprava na konec sveta

Ameriški film Free Solo Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi je nominiran za oskarja v kategoriji dokumentarnih filmov. Najtežje pričakovani gorniški film letošnjega leta je intimen in brezkompromisen portret Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana prosto in brez varovanja v treh urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov.

Era Adama Ondre je filmsko popotovanje z enim največjih športnikov našega časa.
Era Adama Ondre je filmsko popotovanje z enim največjih športnikov našega časa.

Trinajsti Festival gorniškega filma med 18. in 24. februarjem v ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol in Linhartovo dvorano v Radovljici prinaša 32 filmov z vsega sveta v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

Na ogled bo vrsta najnovejših gorniških filmov, med drugimi Manaslu, ki temelji na življenjski zgodbi Hansa Kammerlanderja, v Sveti gori nam Reinhold Messner približa mogočno in neizprosno zahodno steno Ama Dablama, Zeleni Everest odstira razsežnosti okoljske tragedije. Ljubitelje gorske narave in kulture bosta navdušila Banyadalai – gospodar tajge in Leming – mali velikan s severa.


V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih ustvarjalcev: Nepoškodovane Rožleta Bregarja je film o zadnjih prostotekočih rekah Evrope, ki jih najdemo na Balkanu, GreGor Mihe Kačiča, Tineta Škrbca in Aliasha Tepine predstavi življenjsko zgodbo paraplezalca Gregorja Selaka, etnografski film Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška prikazuje tradicionalno pašniško življenje na pobočjih Bjelašnice, v Utrinkih iz Drašnic Anje Bečan spremljamo plezalni podvig Klemna Bečana v Dalmaciji, Onkraj stereotipov Tine Lagler pa prikaže kolesarsko pustolovščino osmih deklet.


V Ljubljani bosta še predstavitev avtobiografije Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja, prejemnika priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu, in okrogla miza komisije za alpinizem PZS o problematiki vrtanja v gorah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije