OBISK

Član političnega biroja CK Komunistične stranke Kitajske pri Brglezu

Objavljeno 26. marec 2015 17.02 | Posodobljeno 26. marec 2015 17.02 | Piše: K. K.

Na pogovoru je bila navzoča tudi poslanka Združene levice in predsednica Skupine prijateljstva z LR Kitajsko Violeta Tomić.

Chongqinu Sun Zhengcaia sta sprejela Milan Brglez in Violeta Tomić.

LJUBLJANA – Predsednika državnega zbora (DZ) Milana Brgleza je danes obiskal član političnega biroja centralnega komiteja Komunistične stranke Kitajske in sekretarja mestnega komiteja KPK v Čungkingu (Chongqing) Sun Zhengcai, sporočajo iz parlamenta. Predsednik DZ je ocenil, da so bilateralni odnosi dobri, da med državama poteka odličen političen dialog in da ni odprtih vprašanj.

Kljub oddaljenosti čuti prijateljstvo

Na pogovoru je bila navzoča tudi poslanka Združene levice in predsednica Skupine prijateljstva z LR Kitajsko Violeta Tomić. Brglez je ocenil, da obstajajo številne možnosti izboljšanja sodelovanja med državama, še posebej ker gre za odnos med malo državo in svetovno velesilo. Sun Zhengcai se je strinjal, da so odnosi med Kitajsko in Slovenijo dobri, in dodal, da kljub temu, da sta državi zemljepisno zelo oddaljeni, čuti prijateljstvo slovenskih ljudi do kitajskega prebivalstva.

Izrazil je upanje, da bo njegov obisk še bolj utrdil prijateljstvo med narodoma in politične odnose med državama. Poudaril je, da so države enakopravne ne glede na svojo velikost, in Slovenija je po njegovem mnenju pomembna država v svoji regiji.

Ustrezna področja

Sogovornika sta spregovorila tudi o gospodarskem sodelovanju. Brglez je dejal, da je Kitajska glavni trgovinski partner Slovenije v Aziji, žal pa slovenska podjetja niso prisotna v Čungkingu, iz katerega prihaja sogovornik. Poudaril je, da je Slovenija odprta za tesnejše sodelovanje na področju trgovine in za investicije. Priložnosti za sodelovanje obstajajo po Brglezovem na mnogih področjih, pri čemer je izpostavil avtomobilsko industrijo, turizem, energetiko, okolje in raziskovanje. Pozdravil je sodelovanje v okviru pobude 16 +1 kot prispevek k izboljšanju odnosov med EU v celoti in Kitajsko. Prisotnost Kitajske je po njegovih besedah tudi dodana vrednost k strateškemu partnerstvu, ki je vzpostavljeno med EU in Kitajsko.

Sun Zhengcai je dejal, da so pripravljeni še naprej spodbujati gospodarsko sodelovanje s Slovenijo. Dejal je, da področja sodelovanja, ki jih je izpostavil Brglez, zelo ustrezajo potrebam mestne province Čungking, ki je vodilna provinca na Kitajskem na področju izdelave avtomobilov.

 

Deli s prijatelji