CINKARNA CELJE

»Civilna iniciativa manipulira s podatki in straši javnost«

Objavljeno 20. april 2012 14.45 | Posodobljeno 20. april 2012 14.45 | Piše: A. L.

Zaplete naj bi reševali z arbitri, a je Cinkarna Celje zdaj odpovedala sodelovanje.

LJUBLJANA – »Cinkarna Celje odstopa od arbitraže in napoveduje uporabo vseh možnih pravnih sredstev za zaščito dobrega imena družbe,« so sporočili iz omenjenega celjskega podjetja. Prepričani so namreč, da dejanja Civilnih iniciativ Celja (CIC), kot so manipuliranje s podatki, kažejo, da razrešitev dilem z arbitražnim sporom ne bo mogoča. Ob tem opozarjajo na ogromno škodo, ki so jo utrpeli.

Talija v sadri ni

»CIC so pri Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor naročile naknadno analizo talija v istem vzorcu, ki je bil poslan tudi v kanadski laboratorij. Analiza, ki je objavljena tudi na uradni spletni strani Arsa, je pokazala, da talija v sadri ni. Rezultat, ki CIC očitno ni ustrezal, so širši javnosti preprosto zamolčale. Iz tega sklepamo, da CIC namenoma manipulirajo s podatki in da njihov namen ni ugotavljanje verodostojnosti izjav in rezultatov cinkarne. Vodstvo podjetja zato odpoveduje imenovanje arbitražnega sveta in najavlja, da bo storilo vse, da zavaruje interese družbe,« so danes sporočili iz družbe.

Brez vmesnih sodb, a ni šlo

Spomnimo, da so se Cinkarna Celje in celjske civilne iniciative pred dvema tednoma začele dogovarjati o rešitvi nastalih zapletov, predlagana pa je bila tudi ustanovitev tričlanskega arbitražnega sveta (vsak z ene strani in tretji, neodvisni), ki bi po natančno dogovorjenem programu dela pregledal vhode in izhode iz proizvodnje titanovega dioksida. Koordinator CIC Boris Šuštar je, tako so sporočili iz Cinkarne Celje, to zavrnil, češ da neodvisni arbiter ni potreben. Predlagal pa je, da bi arbitražni svet sestavljali kar štirje arbitri – dva z vsake strani. Cinkarna je v želji po dobrem sodelovanju privolila tudi v to možnost, strani pa sta se takrat na sestanku zavezali, da v času dela arbitražnega sveta ne bosta dajali vrednostnih sodb, kar je osnovni pogoj za uspešno izvedbo arbitraže.

Strašijo javnost?

»V zadnjih dveh tednih so CIC storile vrsto stvari, ki kažejo, da nikakor in na noben način niso pripravljene sodelovati s Cinkarno Celje. Izkazalo se je, da namerno manipulirajo z informacijami, ki jih dobijo. Javnost so prestrašile z informacijo o prisotnosti talija v titanovi sadri. Očitno pa analizi kanadskega laboratorija niti same niso verjele, zato so naročile dodatno analizo v istem vzorcu tudi pri ZZV Maribor. Rezultat je potrdil, da talija v sadri ni. Kot kaže, pa to ni bil rezultat, ki so si ga želele, zato so ga namerno zamolčale javnosti,« opozarjajo.

Niso pripravljeni na sodelovanje

Odnos CIC ne kaže želje po poštenem sodelovanju, kar se je izkazalo tudi takoj po dogovoru o imenovanju arbitrov, so prepričani. Po njihovih besedah je namreč že eno uro po sestanku njihov koordinator Šuštar novinarjem posredoval nabor obtožb proti cinkarni. »V tem času je bilo v medijih objavljeno tudi njegovo pismo komisarju Evropske komisije Janezu Potočniku, v katerem znova javno obtožuje Cinkarno Celje onesnaževanja okolja ter namerno in eksplicitno navaja očitno nepravilni podatek o vsebnosti talija. Podobna je tudi vsebina govora na okrogli mizi Slovenskega toksikološkega društva. V Cinkarni Celje so prepričani, da so CIC s tem pokazale svojo nepripravljenost na kakršno koli obliko pozitivnega sodelovanja.«

Deli s prijatelji