DOHODNINSKA ZAKONODAJA

Civilna iniciativa Apače zahteva sestanek z vlado

Objavljeno 06. december 2014 19.10 | Posodobljeno 06. december 2014 19.12 | Piše: STA, Ma. F.

Če do 15. decembra ne dobijo ustreznega odgovora na zahteve, bodo začeli priprave na protest.

Predsednik SMC Miro Cerar.

HOČE, APAČE – Odbor Civilne iniciative Apače in slovenski rezidenti, zaposleni Avstriji, so ogorčeni nad ustavitvijo postopka spremembe dohodninske zakonodaje. Zahtevajo takojšnji sestanek s premierjem Mirom Cerarjem in finančnim ministrom Dušanom Mramorjem. Če do 15. decembra ne dobijo ustreznega odgovora na zahteve, bodo začeli priprave na protest.

Civilna iniciativa Apače si že več let prizadeva za primerno davčno obremenitev delavcev, ki živijo v Sloveniji in delajo čez mejo. Potem ko je ministrstvo za finance iniciativo pretekli teden obvestilo, da je, ker nima koalicijske in strokovne podpore, ustavilo aktivnosti v zvezi s predlogom novele zakona o dohodnini, ki ga je letos usklajevalo tudi z iniciativo, so se predstavniki iniciative v petek zvečer zbrali v Hočah. Odločali so o nadaljnjih aktivnostih, saj mnogim za leto 2014 grozijo visoka doplačila dohodnine.

Na sestanku so sestavili »nepreklicne zahteve vladi in ministrstvu za finance«. Zahtevajo, da jim vlada najkasneje do 15. decembra pisno zagotovi, da bo do srečanja s predsednikom vlade v najkrajšem mogočem roku tudi prišlo. Če do tega dne ne bodo prejeli ustreznega dogovora na zahteve, napovedujejo, da bodo začeli priprave na velik protestni shod zoper vlado.

Najbolj prizadeti delavci z nižjimi dohodki

Odbor civilne iniciative in slovenski rezidenti, zaposleni v Avstriji, zahtevajo takojšnje nadaljevanje postopka spremembe konvencije med Slovenijo in Avstrijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženje, skladno s sklepom vlade, sprejetim 15. aprila 2007.

Kot navajajo, jim je bilo že takrat zagotovljeno obdavčevanje osebnih prejemkov le v državi vira, saj so vsi poskusi, da bi našli rešitev te problematike v domači zakonodaji, do zdaj v osmih letih vselej propadli, kar dokazuje tudi ukinitev posebne osebne davčne olajšave s 1. januarjem 2014.

Hkrati zahtevajo, da se do spremembe mednarodne konvencije zagotovi posebna davčna obravnava njihovih dohodkov, prejetih iz tujine. Če njihove zahteve ne bodo uresničene, napovedujejo druge oblike državljanske nepokorščine. O tem, »kako davčno nenasitna in nepravična je naša oblast«, pa bodo, kot navajajo, obvestili tudi mednarodno javnost.

Izračuni iniciative kažejo, da bo ukinitev posebne osebne davčne olajšave s 1. januarjem letos najbolj prizadela delavce z nižjimi osebnimi dohodki, saj naj bi bila njihova doplačila dohodnine v Sloveniji po novem višja od 1500 do 5000 evrov.

Natančne številke, koliko ljudi čez mejo služi kruh, niso znane. Po nekaterih podatkih je bilo marca letos v Avstriji zaposlenih 14.147 Slovencev, od tega jih je približno 7000 takih, ki se na delo v Avstrijo vozijo dnevno, torej so dnevni migranti.
 

Deli s prijatelji