SKRILI SO JO

Čivave iz avta niso izročili inšpektorici

Objavljeno 15. september 2016 21.55 | Posodobljeno 15. september 2016 21.57 | Piše: Moni Černe

Po nalogu sodišča bi morali rešitelji psičke žival predati nevestni lastnici. Člani koprskega društva proti mučenju pa so se temu uprli in jo skrili.

Ob rešitvi je mala iz avta tehtala 1700 gramov, po slabih dveh mesecih jih ima že 2760. Foto: Dare Čekeliš

KOPER – Julija smo poročali o psički pasme čivava, ki je bila na vroč poletni dan zaprta v osebnem avtomobilu in bi gotovo poginila, če je ne bi rešili člani Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ). Bila je zaklenjena v avtomobilu, ki se je v notranjosti segrel na več kot 50 stopinj Celzija, saj je bila tisti dan temperatura zraka 29 stopinj. Čivavo je v razbeljeni pločevini čakala zanesljiva smrt. Tisti dan, pravijo veterinarji, so ji bile štete minute.

V razgreti pločevini ni bila nekaj ur, kot se je pozneje zagovarjala njena lastnica, ampak je bilo ugotovljeno, da je v avtu sama, v lastnih iztrebkih, podhranjena in dehidrirana že od prejšnjega dne. In ne prvič. Mala čivava je, medtem ko je njena lastnica menda delala v Luciji, bila bitko za življenje ves dan.

Potek zgodbe, ki bi se lahko končala tragično, je spremenila sprehajalka s psom, ki je poklicala na lokalni radio in opozorila na čivavo, ki je zapuščena v pregretem avtomobilu. V nekaj minutah so se odzvali člani, ki so prišli do avta, razbili steklo in poskrbeli za umirajočo žival. Napol mrtvo so ohladili, napojili in nahranili ter jo veterinarsko oskrbeli. Poskrbeli so za njeno varno namestitev in ji rešili življenje.

Čez nekaj časa se je oglasila tudi očitno zelo zaposlena lastnica čivave, bolgarska državljanka, in zahtevala svojega psa nazaj. Ko ni šlo zlepa, je zahtevala vrnitev živali tudi s pomočjo policije. Ker Bolgarka, ki v dogodku ni videla nič spornega, ni dosegla, kar je hotela, je predsednico ODPMŽ, Andreo Bogataj Krivec, počakala pred sedežem društva v Kopru in vprašala: »Kdo je bil tisti cepec, ki je izmeril temperaturo v avtu?«

Lastnica psičke je dobila 800 evrov globe po zakonu o zaščiti živali in kazensko ovadbo zaradi mučenja živali, rešitelji pa ovadbo zaradi poškodovanja tuje lastnine in zaradi tatvine psa. Sodišče je pozneje izdalo še odločbo, ki od ODPMŽ zahteva izročitev ukradene čivave, v izvršbo »ukradenega psa« pa so včeraj dopoldne prišli koprska kriminalistka, dva policista in dva veterinarska inšpektorja.

Nevi Blažini Sedmak, veterinarski inšpektorici, ki je prišla po čivavo, ODPMŽ očita delovno neaktivnost in nedelovanje. Po njihovem je odgovorna za marsikatero žalostno zgodbo, ne samo »male iz avta«, ampak so prepričani, da inšpektorica ne deluje v korist živali. Neva Blažina Sedmak z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa odgovarja: »Po psa čivavo sem prišla na poziv PP Koper, v spremstvu kolega in policistov. Ne držijo navedbe ODPMŽ, da ne reagiram na niti eno prijavo ODPMŽ o mučenih živalih. V obračunavanju prek medijev ne vidim nobenega smisla.«

V koprskem društvu vztrajajo, da čivave ne dajo. Tudi lokacija male iz avta, ki da je zdaj v najboljših rokah, je skrivnost. 

Deli s prijatelji