AFERA

Čista lopata: vsi obsojeni s pritožbo nad sodbo

Objavljeno 26. september 2012 20.40 | Posodobljeno 26. september 2012 20.39 | Piše: S. U., STA

Sodni senat je oprostilno sodbo izrekel le za Ivana Krofliča.

Sodni senat je za Ivana Krofliča izrekel oprostilno sodbo.

LJUBLJANA – Na sodbo v zadevi Čista lopata, ki je bila izrečena konec marca, se je pritožilo vseh sedem obsojenih obdolžencev, pritožbe pa so vložili njihovi zagovorniki ter tudi Ivan Zidar, je za STA potrdilo Okrožno sodišče v Ljubljani. Na oprostilno sodbo Ivanu Krofliču se je pritožilo tudi tožilstvo, spis s pritožbami je zdaj na drugostopenjskem sodišču. Kot so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, Kroflič v postavljenem osemdnevnem roku ni vložil odgovora na pritožbo tožilstva. Sodba sicer še ni pravnomočna, so še dodali na sodišču. Vseh sedem obsojenih se je namreč na sodbo pritožilo, zadevo pa je zdaj prevzelo Višje sodišče v Ljubljani, kjer so za STA pojasnili, da so spis v zadevi Čista lopata prejeli v torek.

Sodba z zamudo

Sodba je bila izrečena konec marca, vendar pa je bila spisana in poslana strankam šele tri mesece po izreku. Pritožbeni rok se je sicer iztekel prejšnji teden, saj nekateri izmed obsojenih dlje časa niso prevzeli pošte s spisano sodbo. Obramba je že med potekom leto in pol trajajočega sojenja napovedovala pritožbo na višje sodišče, saj sodni senat okrožnega sodišča ni upošteval njihove zahteve po izločitvi dokaznega gradiva, predvsem telefonskih prisluhov. Ti so bili po mnenju obrambe pridobljeni na nezakonit način in bi zato morali biti izločeni.

Leto in pet mesecev zaporne kazni

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je namreč sedem obdolženih v zadevi Čista lopata spoznal za krive podkupovanja ali sprejemanja podkupnine. Sodišče je Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in pet mesecev zaporne kazni. Vsem obsojenim je naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni.

Sodni senat je oprostilno sodbo izrekel le za Krofliča, za katerega po njihovem mnenju niso bila dokazana očitana kazniva dejanja sostorilstva pri podkupovanju.

Deli s prijatelji