REORGANIZACIJA

Čiščenje NLB: letos do 270 manj zaposlenih

Objavljeno 21. maj 2013 15.13 | Posodobljeno 21. maj 2013 15.13 | Piše: STA, T. L.

Ob koncu reorganizacije NLB, ki naj bi trajala od leta in pol do dveh let, naj bi se število zaposlenih v Sloveniji skrčilo za okoli petino.

LJUBLJANA – V NLB ocenjujejo, da se bo število zaposlenih letos zmanjšalo za 240 do 270, napovedujejo pa postopne, dogovorne in mehke metode. Ob koncu reorganizacije banke, ki naj bi trajala od leta in pol do dveh let, pa naj bi se število zaposlenih v matični banki v Sloveniji skrčilo za okoli petino. Cilj reorganizacije je učinkovitejša in odzivnejša banka.

Dan D: prvi julij letos

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so pojasnili, da se bo prva faza preobrazbe največje slovenske banke začela s 1. julijem in naj bi bila zaključena v treh mesecih. Celotna reorganizacije banke naj bi trajala od leta in pol do dveh let. V banki pravijo, da morajo za izboljšanje poslovanja ukrepati hitro, odločno in premišljeno.

Čeprav predstavljajo zaradi slabšanja posojilnega portfelja slabitve in rezervacije banke glavni vzrok za velike izgube NLB in njene skupine v preteklih dveh letih, pa se že vse od leta 2007 poslabšujejo tudi poslovni izidi pred rezervacijami. To je predvsem posledica upadanja obrestnih prihodkov v luči zmanjševanja obsega poslov in zniževanja obrestne marže.

V največji slovenski banki se zavedajo, da samo s krčenjem stroškov in sanacijo slabih terjatev dolgoročno ne bodo izboljšali poslovnih izidov. Cilje reorganizacije banke je zato učinkovitejša in bolj strateško usmerjena banka, ki se bo hitreje odzivala na potrebe strank in prilagajala spremembam v ekonomskem okolju.

Obljubljajo postopne in mehke metode

Del reorganizacije je tudi zmanjševanje števila zaposlenih. To naj bi po ocenah do konca leta na ravni matične banke v Sloveniji upadlo za 240 do 270. V banki pravijo, da bo to potekalo postopno in na podlagi dogovornih ter mehkih metod. Do konca leta tako v NLB ne pričakujejo, da bodo potrebovali program presežnih delavcev, ga bodo pa kot enega od scenarijev pripravili.

Po koncu reorganizacije pa naj bi se število zaposlenih v matični banki v Sloveniji zmanjšalo za okoli petino. Trenutno je v NLB zaposlenih 3550 ljudi, na ravni celotne skupine pa okoli 7000.

Kako se bo gibala zaposlenost v preostalih delih skupine, za zdaj v NLB še ne morejo reči, saj je vse odvisno od dinamike prodaje in zapiranja nestrateških enot ter prilagajanja poslovanja strateških podružnic, ki sicer poslujejo dobro.

V banki obljubljajo občutno optimizacijo poslovanja, ki naj bi vodila v hitrejše sprejemanje odločitev. Število organizacijskih enot na drugi in tretji ravni odločanja naj bi se tako zmanjšalo za deset, cilj banke pa je, da bi jih bilo od šest do 10. Tako naj bi zagotovili hitrejše in lažje sprejemanje odločitev.

Zapiranje poslovalnic

Sprejemanje kreditnih odločitev namreč po njihovi oceni glede na izkušnje tujih bank traja predolgo, za posojilo srednje velikemu podjetju pa si želijo, da bi proces trajal približno 14 dni, je pa to odvisno tudi od kakovosti zahtevkov strank.

Glede zapiranja poslovalnic v banki ocenjujejo, da je njihova mreža pregosta. Trenutno imajo v Sloveniji 150 poslovalnic, njihovo zapiranje pa bo slonelo na analizi poslovanja in učinkov za banko. Potekalo naj bi postopoma.

 

Kdo vse napoveduje odpuščanja?

Poleg Mercatorja in NLB so zmanjšanje števila zaposlenih napovedali v še nekaterih večjih podjetjih: NKBM (do konca leta sto manj zaposlenih), Livarni Maribor (MLM), Aha Mura (300 delavcem bodo delovno razmerje odpovedali 1. junija), Mladinski knjigi (MK), kjer je letos odpoved dobilo že 20 ljudi, Slovenskih železnicah (septembra in novembra naj bi odpustili 666 zaposlenih).

Tudi v Petrolu so za Delo potrdili, da odpuščajo, več presežnih delovnih mest pričakujejo tudi v Zavarovalnici Maribor (ZM), ki jo kupuje Pozavarovalnica Sava, brezposlenost zaradi stečaja pa grozi tudi delavcem Peka in gradbenega podjetja Gradnje Igem.

V NKBM, kjer je 1280 zaposlenih, so za Delo potrdili, da bodo do konca leta število zaposlenih zmanjšali za še sto, kljub temu da so v primerjavi s koncem leta 2011 njihovo število zmanjšali že z mehkim odpuščanjem.

Delovne knjižice bodo danes vročili delavcem MLM, kjer bo v hčerinskih družbah Sanitec in Armal brez dela ostalo 231 delavcev, usoda hčerinske družbe MLM-storitve s 103 zaposlenimi pa še ni znana.

V kratkem bodo zaradi stečaja na zavodu tudi delavci še enega propadlega gradbenega podjetja Gradnje Igem.

 

Deli s prijatelji