ODLOČITEV

Ciprski parlament zavrnil načrt pomoči, ki vključuje sporni davek

Objavljeno 19. marec 2013 21.06 | Posodobljeno 19. marec 2013 21.07 | Piše: STA, Mo. S.

Poslanci so bili v razpravi ogorčeni zaradi ostrih pogojev za pridobitev evropske finančne pomoči pred bankrotom.

Protestniki.

NIKOZIJA – Ciprski parlament je danes z veliko večino zavrnil predlog dogovora za prejetje evropske finančne pomoči, ki vključuje uvedbo spornega davka na bančne vloge. Proti je bilo 36 od 56 poslancev, 19 se jih je glasovanja vzdržalo, ena poslanka pa je bila odsotna. Vladajoča stranka DISJ je že pred začetkom obravnave predloga v parlamentu napovedala, da se bo pri glasovanju vzdržala.

Poslanci so bili v razpravi ogorčeni zaradi ostrih pogojev za pridobitev evropske finančne pomoči pred bankrotom. Predsednik parlamenta Janakis Omiru iz socialistične stranke Edek jih je tudi odkrito pozval, naj se uprejo izsiljevanju evroskupine. Proti predlogu je poslance pred parlamentom glasno pozivalo tudi več tisoč demonstrantov. Cesto pred parlamentom je policija zaprla, protestniki pa so med drugim vihteli transparente z napisi, kot je »Ciper pripada svojim državljanom«.

Davek, ki buri duhove

Ciper bi moral v zameno za 10 milijard evrov evropske finančne pomoči zbrati 5,8 milijarde evrov s pomočjo davka na bančne vloge. Osnutek zakonodaje, o katerem je glasoval parlament, je predvideval 6,75-odstotno davčno stopnjo za vsote med 20.000 in 100.000 evrov ter 9,9-odstotno stopnjo za vloge nad to vrednostjo.

Deli s prijatelji