STRUPI?

Cinkarna Celje: Laž je, da je titanov dioksid strupen

Objavljeno 22. marec 2012 16.12 | Posodobljeno 22. marec 2012 16.12 | Piše: A. L.
Ključne besede: Cinkarna Celje

Analize, ki so jih naročili, kažejo tudi, da Cinkarna Celje ni kriva za povečane vrednosti kadmija v celjskem okolju.

CELJE – »Analize različnih laboratorijev dokazujejo, da v glavnih surovinah, proizvodih in odpadkih iz proizvodnje titanovega dioksida ni strupenega talija.« Gre za rezultate analiz, ki jih je danes predstavilo vodstvo Cinkarne Celje. Trije neodvisni laboratoriji so tudi potrdili, da proizvodnja titanovega dioksida v Cinkarni Celje ni kriva za povečane vrednosti kadmija v celjskem okolju. Vodstvo je ostro zanikalo tudi, da bi njihovi delavci krvaveli iz nosu, saj skrbijo za najvišjo stopnjo varnosti na delovnem mestu.

Prisotnosti talija niso potrdili

Cinkarna Celje od svojih dobaviteljev surovin pred začetkom sodelovanja vedno zahteva analizo elementov na meji določljivosti, analizo pa mora opraviti tretja, neodvisna pooblaščena stran, pravijo: »V analiznem poročilu norveškega laboratorija Lab Nett za obe rudi jasno piše, da talija z akreditirano metodo niso uspeli določiti.« Tudi Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto v nobenem od vzorcev ni mogel potrditi prisotnosti talija.

Napačno določene vrednosti

»Kakšna je torej pravilna razlaga rezultatov kanadskega laboratorija AcmeLabs? Gre za priznan laboratorij na področju geoloških raziskav, nikakor pa ni usmerjen v ekološke raziskave. Razlika med obema raziskavama je predvsem v količini snovi, ki jo določamo. Geologe zanimajo višje koncentracije, pri onesnaženju okolja pa gre za prisotnosti kovin v zelo nizkih koncentracijah. Vzorce so v obeh laboratorijih pripravili na enak način, nato pa so uporabili različno merilno tehniko. AcmeLabs je za analizo sadre uporabil ICP-AES, ZZV NM pa ICP-MS. Primerjava dobljenih rezultatov prav za talij na področju remediacije tal v New Yorku je bila objavljena v priznani reviji Remediation Journal. V članku je bila objavljena tudi tabela, ki jasno kaže na znatno višje in napačne določitve z metodo ICP-AES, ki so jo uporabili v Kanadi,« ugotavljajo.

Uporabljena neustrezna metoda

Direktor kanadskega laboratorija je tudi sam potrdil, da se njihove analize nikakor ne morejo uporabljati za vrednotenje okoljskega onesnaženja, pravijo v Cinkarni Celje, tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič pa dodaja, da njegova izjava in strokovni članek potrjujeta, da je kanadski laboratorij AcmeLabs uporabil neustrezno analitsko metodo, ki daje napačne vrednosti in zato za vrednotenje obremenjenosti okolja ni primerna.

Cinkarna Celje je ponovno preverila tudi morebitno vsebnost kadmija v aktualni proizvodnji titanovega dioksida. Trije laboratoriji so pregledali glavne vhodne surovine, proizvode, stranske proizvode in odpadke. Izsledki so pokazali, da je koncentracija v vseh primerih manjša od 0,5 ppm, mejna vrednost za kadmij v nenevarnih odpadkih in tleh pa je 1 ppm. To dokazuje, da za onesnaženje s kadmijem ni kriva aktualna proizvodnja titanovega dioksida na Celjskem.

Titanov dioksid ni strupen

Podgoršek Seličeva je predstavila tudi delovanje titanovega dioksida. Kot je pojasnila, ga najdemo povsod – v žvečilnih gumijih, sončnih kremah, šminkah, zobni pasti, oblekah, papirju in v večini zdravil, med drugim v persenu in septoletah, kar potrjuje, da ni strupen, kot lažno navajajo nekateri. Mednarodna agencija za raziskave raka ga uvršča med snovi, za katere ni dovolj dokazov o njihovi kancerogenosti. V isto skupino sodijo še kava, gorivo, kurilno olje in izpušni plini iz avtomobilov. Tudi raziskave, ki so jih opravili na zaposlenih v 15 tovarnah titanovega dioksida v Evropi in Ameriki, potrjujejo, da med inhalacijo titanovega dioksida in pljučnim rakom pri ljudeh ni nobene povezave.

A tumorji so rasli ...

To potrjujejo tudi raziskave na živalih. Opravili so jih v realnem življenju nemogočih ekstremno visokih koncentracijah titanovega dioksida. Tumorji na pljučih so se pri podganah pojavili šele pri izpostavljanju osem ur dnevno, pet dni na teden, dve leti v stalni koncentraciji 250 mg pigmentnega titanovega dioksida/m3. Gre torej za 4200 odstotkov večje vsebnosti, kot so dovoljene v proizvodnji in 625.000 odstotkov večje, kot so dovoljene v zunanjem zraku.

»Obtožbe, da imajo delavci Cinkarne Celje v 60 odstotkih okvarjene kromosome ter da krvavijo iz nosu, so nas globoko osebno prizadele, ker so v celoti izmišljene,« je danes pojasnila Podgoršek Seličeva. Kot je dejala, v 39 letih proizvodnje titanovega dioksida ne beležijo poklicnih obolenj. Iz povprečja izstopajo motnje metabolizma maščob, bolezni gibal, povišan krvni tlak in okvare sluha.

Benčina predlaga arbitra

Cinkarna Celje spoštuje vse zakonodajne predpise, ne krši zahtev okoljevarstvenega dovoljenja in redno nadzira vse vhodne surovine in izhodne materiale, izpostavljajo v podjetju in dodajajo, da so kljub temu nenehno tarča neresničnih obtožb. Zato se je vodstvo odločilo, da ponudi roko Civilnim iniciativam: »Predlagamo imenovanje neodvisnega strokovnega arbitra, ki ga bodo potrdile Civilne iniciative in Cinkarna Celje. Naloga arbitra je voditi projekt, v katerem po natančno določenem in z obeh strani potrjenem programu pregledamo vhode in izhode iz aktualne proizvodnje titanovega dioksida. Ugotovitve arbitra sta obe strani dolžni spoštovati,« je zaključil generalni direktor Tomaž Benčina.

Če se bosta strinjali obe strani, je cinkarna pripravljena projekt tudi plačati. Benčina pričakuje, da se bodo Civilne iniciative na predlog pozitivno odzvale in tako končno pomagale razkriti resnico o delovanju Cinkarne Celje.

Deli s prijatelji