ODLOČITEV

Cimos gre v prisilno poravnavo

Objavljeno 22. maj 2014 20.32 | Posodobljeno 22. maj 2014 20.33 | Piše: Mo. S.

Največje banke upnice predstavljajo več kot 80 odstotkov finančne zadolženosti družbe.

KOPER – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in štiri največje banke upnice, med katerimi so NLB, Banka Celje, SID banka in Gorenjska banka, ki predstavljajo več kot 80 odstotkov finančne zadolženosti matične družbe, so se v primeru družbe Cimos odločile sprožiti postopek prisilne poravnave in ne bodo izvedle postopka spremembe dolga v lastniški kapital. 

V zaključni fazi pogajanj je postalo jasno, da pogoji, ki so jih banke upnice postavile, ne bodo izpolnjeni. Ocenile so tudi, da s postopkom spremembe dolga v lastniški kapital ne bi odpravili nobenih drugih težav razen kapitalske neustreznosti matične družbe.

Imajo načrt za prestrukturiranje družbe

»Odločitev je DUTB skupaj z drugimi upnicami sprejela v izjemno kompleksni situaciji na temeljih poslovne logike kot najboljši mogoči izid tako za Cimos kot za vpletene deležnike s ciljem zagotovitve uspešnega poslovanja družbe in ohranitve delovnih mest, zato je zdaj ključno, da vse vpletene strani temu procesu namenijo vso podporo,« so sporočili iz DUTB.


Veliki dolgovi

Cimos, ki je marca razglasil insolventnost, je sicer s približno 7000 zaposlenimi na ravni skupine eno večjih slovenskih proizvodnih podjetij in je dejaven predvsem v proizvodnji komponent za avtomobilsko industrijo, še iz časa prejšnje uprave pod vodstvom Franca Krašovca pa ga bremeni okoli 400 milijonov evrov težak dolg.

Upnice so se za ta korak odločile, ker se je izkazalo, da bi s pretvorbo dolgov v kapital lahko zagotovili solventnost, ne pa tudi likvidnosti in poslovnega prestrukturiranja družbe. V postopku prisilne poravnave bo mogoče izvesti stabilizacijo družbe, sanirati njeno kapitalsko neustreznost, pripraviti trdno podlago za razvoj poslovanja v prihodnosti in omogočiti izstop države in bank iz lastniške strukture družbe, še menijo.

Dodali so, da najpomembnejši Cimosovi kupci odločitev razumejo, so nanjo pripravljeni in ji ne nasprotujejo, se bo pa treba posvetiti še ključnim dobaviteljem. Upnice bodo v družbo pripeljale izkušenega svetovalca za področje avtomobilske industrije, družbo Admetam, ki bo v pomoč trenutnemu poslovodstvu.

Deli s prijatelji