OCENA GUVERNERJA

»Čim prej moramo sanirati banke, da bodo podprle gospodarstvo«

Objavljeno 29. avgust 2013 09.15 | Posodobljeno 28. avgust 2013 21.29 | Piše: STA, M. U.

Slaba banka: pomembni niso stroški, pač končni izplen za gospodarstvo in proračun.

Boštjan Jazbec.

LJUBLJANA – Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je prepričan, da je najpomembneje čim prej sanirati bančni sistem, ki bo lahko podprl gospodarski zagon.  Prve prenose iz NLB na t. i. slabo banko pričakuje oktobra.

Jazbec je optimist

Guverner je prepričan oziroma upa, da se bodo rahli pozitivni trendi v evropskem gospodarstvu pokazali tudi pri nas. Pravi, da »so vsi ti ukrepi in napori, ki jih usmerjamo v sanacijo bančnega sistema in iskanja poti za gospodarsko okrevanje, usmerjeni v prepričevanje mednarodnih finančnih trgov, da smo kredibilen dolžnik in da bo novo zadolževanje namenjeno prestrukturiranju gospodarstva, ne pa zgolj gašenju trenutnih težav«.

Še vedno dovolj konkurenčne domače banke

Glede prihodnosti bančnega sistema ne izključuje možnosti, da v prihodnjih letih ne bi ugasnila kakšna manjša banka, se mu pa zdijo slovenske banke še vedno dovolj konkurenčne, saj bi drugače večina slovenskih varčevalcev nosila denar v tuje banke.

Slaba banka: pomembni niso stroški, pač končni izplen za gospodarstvo in proračun.

Sami se lahko rešimo, a koliko nas bo to stalo?

Jazbec pravi, da pri reševanju iz krize obstaja dilema, ali smo pripravljeni za samostojno reševanje sprejeti višjo ceno ali obstaja možnost, da bi težave reševali ob pomoči koga drugega po nižji ceni.

Deli s prijatelji