SLOVENSKO

Cilj je najcenejši tisk na svetu

Objavljeno 22. julij 2012 23.55 | Posodobljeno 22. julij 2012 23.52 | Piše: Tamara Barič

S samopostrežnim kioskom za tiskanje brez kartuš nameravajo v podjetju Print boks osvojiti svet.

Udarno jedro Print boksa. Foto: osebni arhiv

LJUBLJANA – Vsako leto v smeti vržemo prek 375 milijonov praznih kartuš za tiskalnike. Slovensko podjetje Print boks, ki skupaj z zunanjimi podizvajalci šteje 25 članov, napoveduje, da se lahko ta smernica kmalu spremeni. Razvili so namreč samopostrežni kiosk za tiskanje, ki so ga poimenovali PrintBox. Omogoča enostavno, do okolja prijazno in predvsem cenovno ugodno tiskanje ter skeniranje. Njihova inovacija je to, da ne uporabljajo kartuš ali tonerjev, tiskanje pa je mogoče tudi s pametnih mobilnikov, računalnikov in ipadov.

V smeti vržemo prek 375 milijonov praznih kartuš za tiskalnike na leto.

Tri cente za 
barvno stran

Idejo sta zasnovala direktor podjetja Denis Benič in profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Aleš Vahčič. »S tem smo se ukvarjali tudi po 16 ur na dan, povezali smo se s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, razvoj pa pripeljali do tega, da so danes naprave PrintBox nameščene v članicah Univerze v Ljubljani, v srednjih in osnovnih šolah po Sloveniji in tudi v Padovi, Celovcu in Zagrebu,« pravi 30-letni Denis Benič. Študentje danes na njihovi napravi za eno barvno kopijo odštejejo le tri cente, kar je bistveno manj kot drugod.

Delo, delo in še enkrat delo

Pravijo, da je bil njihov recept za uspeh preprost: delo, delo in še enkrat delo. »Če podjetje začne rasti, je pomembno, da ima zelo dobro ekipo, ki je po potrebi pripravljena delati vsak dan, tudi med vikendi. Ne zato, ker mora, ampak zato, ker to rada dela. Ves čas je treba razmišljati, ves čas delati. Če je glavni motivator uspeha le denar, te to lahko kmalu zaduši,« filozofijo podjetja predstavi Denis in v isti sapi doda, da se ne bodo ustavili pri tem, saj že razvijajo nadgradnjo platforme, ki bo v prihodnosti omogočila tudi najcenejše samopostrežno fotokopiranje.

Maja so od skladov tveganega kapitala dobili še 1,5 milijona evrov, kar jim bo omogočilo hitrejši preboj na tuje trge. In kako naprej? Denis izstreli: »V treh letih načrtujemo 10.000 kioskov po vsem svetu. Začeli se bomo širiti v osrednjo Evropo in nato naprej. Naš cilj je, da sistem poenostavimo do te stopnje, da bodo ljudje pri nas lahko tiskali najceneje na svetu.«

Deli s prijatelji