AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Ciklonsko območje bo prehodno oslabelo

Objavljeno 07. marec 2017 07.40 | Posodobljeno 07. marec 2017 07.42 | Piše: Andreja Sušnik

Pust ni pomagal meteorološki pomladi na pot. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, zato je tam velika nevarnost snežnih plazov. Ozimine so v zadnji dekadi februarja začele rasti in zato je primeren čas za prvo dognojevanje.

Kljub poslabšanju nas jeseni še čakajo lepi dnevi.

Belo v hribih...

V Karavankah ter Kamniško-Savinjskih Alpah ga je zapadlo od 20 do 50 cm ter v vzhodnih Karavankah od 10 do okoli 20 cm. Količina je precej odvisna tudi od nadmorske višine.

Napoved

Na dan žena bo pretežno jasno, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, veter bo oslabel.

Vremenski obeti od 9. do 14. marca

Naši kraji bodo v območju visokega zračnega pritiska, ki bo ob koncu tedna, ko se bo ciklonsko območje z vremensko fronto prek srednje Evrope in Alp pomikalo proti vzhodu, prehodno oslabelo. Od srede do sobote bo prevladovalo sončno vreme. V nedeljo se bo verjetnost za padavine povečala, v ponedeljek in torek pa bo znova po večini sončno.

image


Na začetku sneženja je bila nulta izoterma na nadmorski višini okoli 1400 m. Višje je bil sneg bolj suh in se je s podlago slabše sprijemal kot nižje, marsikje je bila skorjasta.

Po koncu padavin na prvi dan meteorološke pomladi se je nulta izoterma prehodno spustila pod 1000 m. Sprva je sneg prenašal močan jugozahodnik, ki se je ponoči obrnil v severno in severovzhodno smer. Zameti so tako nastajali skorajda na vseh straneh grebenov in sedel. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira.

... belo v dolinah

Ob močnejših zimskih otoplitvah nas prvi cvetovi zvončka (Galanthus nivalis L.) lahko presenetijo že sredi zime. Splošen razcvet malega zvončka naznanja konec zime in začetek letnega rastnega obdobja. Letos te bojazni ni, saj hladna zima, predvsem mraz januarja, ni sprožala prezgodnjih premikov.

Kadar mali zvonček zacveti prezgodaj, že sredi zime v zimskih otoplitvah, je pred zmrzaljo v nevarnosti ozimno žito. Cvetenje malega zvončka označuje začetek predpomladi. Na Primorskem lahko prve cvetove opazimo že v prvi dekadi januarja, v osrednjem delu Slovenije pogosto že konec januarja.

Letos se je zvončkova belina začela pojavljati v povprečnih terminih. Mali zvonček uspeva v severni in srednji Evropi, najdemo ga tudi ponekod v južni.

Zaradi velike razprostranjenosti lahko podatke o prvih cvetovih primerjamo za širša geografska območja. Uspeva tudi skoraj povsod po Sloveniji, po gozdnih robovih in travnikih. Vsekakor se bodo cvetovi zvončkov znašli v šopkih ob 8. marcu.

Snežna plesen v Ukrajini

Po analizah Skupnega evropskega raziskovalnega centra JRC s konca februarja so bile prezimovalne razmere poljščin v Evropi brez obširnejših posledic. Pomanjkanje padavin je bilo prisotno februarja v večjem delu centralne in severovzhodne Evrope od Nemčije do Finske.

V večjem del južne Nemčije, južne Švedske, Češke republike in Baltskih držav je februarja padla skromna količino padavin.

Ne glede na to sušne razmere za zdaj ne povzročajo večjih težav. Po drugi strani je bilo obilje dežja na Iberskem polotoku, v južni Italiji, na Balkanu, v zahodni Turčiji in v severozahodni Afriki.

Januarski mraz v osrednji in vzhodni Evropi s številnimi dnevi z minimalno temperaturo zraka od –15 do –20 °C ni povzročil večjih težav, poškodbe na poljščinah so prisotne le na omejenem območju Švedske, Danske, Nemčije, Madžarske, Romunije, Španije, Turčije in južne Ukrajine. Večji problem lahko nastane le v Ukrajini, kjer že dlje leži snežni pokrov in lahko nastane snežna plesen.

Mokro in hladno za ozimine na Primorskem

Posevki ozimnin v Vipavski dolini in v slovenski Istri so bili pod vplivi relativno hladne zime z obiljem padavin. Ponekod je zastajala voda na površini tal in tam so razredčeni. Zato jih je bolje podorati in posejati druge kulture.

Ozimine so v zadnji dekadi februarja začele rasti in zato je primeren čas za prvo dognojevanje.

Svetovalci svetujejo, da opravimo setev jarega žita čim prej v februarju in marcu, saj pozne setve konec marca v nižinah Primorske dajejo manjši in nezanesljiv pridelek, ker jih med zorenjem prizadene suša. Najzgodnejšo setev zahtevajo pšenica, tritikala, rž in oves. Ječmen lahko zaradi hitre rasti in razvoja sejemo najpozneje.

8. marec 1955

Po obilnem sneženju so marsikje v nižinskem delu osrednje in vzhodne Slovenije izmerili najvišjo marčno snežno odejo v zadnjih desetletjih. V Sodražici pri Ribnici je bila visoka kar 132 cm, v Kočevju 128, Črnomlju 96, Ljubljani 76, Mariboru 74, Ilirski Bistrici 71, Celju 68 in Murski Soboti 61.

Kaj postorimo na začetku marca

Naberimo šopek za ženo, mater, dekle … 

Deli s prijatelji