INTERVJU

Cestninsko postajo Log bodo začeli rušiti septembra

Objavljeno 27. avgust 2012 22.25 | Posodobljeno 27. avgust 2012 22.23 | Piše: Ma. F.

Novi predsednik uprave Darsa Matjaž Knez napoveduje rušenje cestninskih postaj, nižanje stroškov in spremembe vinjetnega sistema.

LJUBLJANA – Novi predsednik uprave Darsa Matjaž Knez poudarja, da bodo cestninska postaja Log in vse preostale cestninske postaje odstranjene. Log bodo začeli rušiti septembra in v tem mesecu končali prvi del, je napovedal v intervjuju za časnik Finance. Napoveduje tudi spremembe vinjetnega sistema, stroške bo nižal s selitvijo, tečejo že postopki za reprogramiranje dolgov Darsa.

Knez glede vinjetnega sistema cestninjenja osebnih vozil ne napoveduje cenovnih sprememb, razmišljajo pa o novem cestninskem razredu za kombije.

Povečanje prihodkov in znižanje stroškov

Dars po Knezovih besedah potrebuje povečanje prihodkov po eni in znižanje stroškov po drugi strani. To je mogoče na vseh segmentih in v tem duhu bodo potekali vsi načrtovani ukrepi nove uprave, zatrjuje Knez, ki so ga nadzorniki na čelo Darsa ustoličili prejšnji teden, potem ko je dober mesec in pol vodil začasno upravo.

Zniževali bodo nekatere stroške in čim več uporabljali lastne vire, ob čemer se bodo ustrezno spremenile pogodbe z zunanjimi izvajalci, ki so do zdaj delali za Dars. Število zaposlenih v družbi pa bodo prilagodili dejanskim potrebam v prihodnje. Kot je še dejal, bodo zmanjšali tudi število službenih vozil, trenutno namreč imajo 65 osebnih vozil, ter se preselili v nove prostore, kjer bodo plačevali nižjo najemnino.

Razpis za elektronsko cestninjenje

Dars v začetku leta 2013 pripravlja razpis za elektronsko cestninjenje tovornih vozil nad 3,5 tone. Elektronsko cestninjenje za tovornjake naj bi po Knezovih napovedih začelo delovati v letu 2014. V letih 2013 in 2014 sicer zapade največ obveznosti Darsa za odplačevanje posojil za gradnjo avtocestnega sistema.

Na vprašanje, kdaj bodo osebna vozila cestnino plačevala po porabi, novi predsednik uprave še ne more govoriti, saj meni, da to sodi v prihodnja obdobja.

Letos odplačilo 189 milijonov dolga

Letos bo Dars skupaj (dolg in glavnica) odplačal 189 milijonov evrov, prihodnje leto 226 milijonov evrov, leta 2014 pa 446 milijonov evrov. Letos bo Dars ustvaril približno enako prihodkov kot lani, ko je imel 298 milijonov evrov cestninskih prihodkov, skupni prihodki pa so znašali 311 milijonov evrov.

Predor Markovec bo končan v začetku 2013

Glede predora Markovec je Knez pojasnil, da objekt do pogodbenega roka, torej do konca tega meseca, ne bo končan. Gradbena dela bodo zaključili v začetku 2013. Pogajanja o uskladitvi rokov in pogojev potekajo, je zatrdil.

Deli s prijatelji