POMANJKANJE SREDSTEV

Ceste v katastrofalnem stanju, denarja pa kmalu ne bo več

Objavljeno 14. maj 2014 21.05 | Posodobljeno 14. maj 2014 21.06 | Piše: STA, Ma. F.

V ustreznem stanju je le še 27 odstotkov državnih cest.

Dela bodo na ljubljanski obvoznici in štajerski avtocesti (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Direkcija RS za ceste je danes – tako kot minister za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Samo Omerzel – opozorila, da ima samo še do konca junija na voljo sredstva za osnovno redno vzdrževanje državnih cest. Poudarjajo, da je zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje v ustreznem stanju le še 27 odstotkov državnih cest.

V proračunu direkcije za investicije z izjemo projektov, ki jih v 85 odstotkih financira EU, ni namenjenih nič sredstev, za redno vzdrževanje pa so bila že ob sprejemu proračuna zagotovljena sredstva samo za polovico leta, so sporočili z direkcije.

Zmanjšana varnost

Za vzdrževanje temeljne varnosti in prevoznosti državnih cest je, kot so poudarili, treba zagotoviti 70,18 milijona evrov, sicer bi lahko prišlo do visokega varnostnega tveganja za uporabnike glavnih in regionalnih cest ter ohromitve gospodarstva.

Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev direkcija letos ne more zagotavljati osnovnega rednega vzdrževanja, torej zamenjati poškodovane prometne znake, krpati udarne jame, plužiti ceste in plačati elektriko za delovanje semaforjev, v zadostnem obsegu.

Od julija dalje, kot ugotavljajo, tudi ne bodo mogli več zagotavljati rednega vzdrževanja in s tem minimalne varnosti in prevoznosti državnih cest.

Deli s prijatelji