IGNORIRA MINISTROVE ZAHTEVE

Cestar Ficko odločen: novinarki se ne bo opravičil

Objavljeno 15. januar 2014 18.45 | Posodobljeno 15. januar 2014 18.45 | Piše: T. L.

Gregor Ficko, direktor direktorata za ceste, obžaluje ponedeljkov incident z novinarko Planet TV, vendar se ji ne bo opravičil.

Gregor Ficko.

LJUBLJANA – »Osebno mi je žal, da se je to zgodilo. Vem, da je to moja napaka, novinarka pa je dosegla točno to, kar je hotela – da me je sprovocirala,« nam je v telefonskem pogovoru povedal Gregor Ficko, direktor direktorata za ceste, po ponedeljkovem incidentu z novinarko Planet TV Ano Turk, o katerem smo poročali.

Minister Samo Omerzel namreč od Ficka zdaj pričakuje, da se opraviči za neprimerno vedenje »ter s tem tako obvaruje dobro ime direkcije in ministrstva«,image česar pa Ficko očitno ne namerava storiti. Natančneje: ne namerava se opravičiti novinarki Turkovi, dogodek pa obžaluje in se je medijem ter medijski stroki, s katero menda doslej nikoli ni imel težav in je sodelovanje potekalo zgledno, pripravljen opravičiti.

Njej osebno se ne bo opravičil

Ficko namreč trdi, da sega »zgodba z novinarko Turkovo« že nekaj mesecev nazaj, vse od postopka javnega naročila za oddajo poljanske obvoznice. Pravi, da je želela na vsak način dokazati, da so delo oddali koruptivno. In glede na to, kar se je dogajalo v zadnjih mesecih, se ji po ponedeljkovem incidentu ne namerava opravičiti. »Njej osebno ne. Žal mi je, da se je to zgodilo, doslej nisem imel z mediji nobenega problema, kar se je dogajalo v zvezi z njo, pa presega vse meje. Meni je žal, da je do tega incidenta prišlo zaradi medijev, njej osebno pa se ne mislim opravičiti. Ker je to naredila načrtno in to načrtno tudi sprovocirala,« je odločen Ficko.

Direktor pojasnjuje, da so se prvi zapleti začeli že na ponedeljkovi tiskovni konferenci v občinskih prostorih, kjer so predstavljali izključno evropski projekt tretjega pasu pri Pijavi Gorici, na konferenci pa je bil prisoten tudi minister Omerzel. Vse skupaj pa se je (kot kaže tudi posnetek) nadaljevalo še na terenu.

»Zavedam se, da sem izgubil živce«

Kot zdaj pojasnjuje Ficko, se je tam novinarka lotila Irene Zore Willenpart iz službe za evropske zadeve in tehnično regulativo ter njenega moža, ki »z evropskimi projekti nima nobene zveze«. Ficko pravi, da je nato stopil k novinarki: »Verjamem, da sem takrat izgubil živce, zavedam se ... To se mi je zgodilo prvič, sem pa jo samo vprašal, zakaj to dela in kdo jo za to plačuje.«

In čeprav je v posnetku slišati, da Ficko trdi, da ve, da je novinarka za svoje početje plačana, nam je v telefonskem pogovoru zatrdil, da ni šlo za trditev, ampak vprašanje. Je pa ob tem dodal, da kronologija glede poljanske obvoznice kaže na zelo pestro dogajanje in veliko različnih interesov, vse skupaj pa da so tudi sami razkrivali. 

Kaj pa, če bo minister Omerzel vztrajal pri opravičilu? Minister dogodka na terenu sicer ni videl, mu je pa Ficko povedal, kaj se je zgodilo. »Mene minister ne ščiti, svoje delo opravljam profesionalno. Trudimo se, kolikor je v naši moči, in ni treba, da me minister ščiti. Ni me ščitil prejšnji in ni treba, da bi me bodoči, če ga bom dočakal. Ministru sem povedal, kaj je bilo, in je bil s tem seznanjen. Prepričan sem, da je bila to namerna provokacija. Ponavljam: medijem kot takim sem se pripravljen opravičiti – in se opravičujem.« Dodaja še, da bodo pripravili dopis odgovornemu uredniku Planet TV.

Del posnetka ponedeljkovega dogajanja:

Deli s prijatelji