SELITEV

Češko: med volitvami je govoril eno, zdaj je naredil drugo

Objavljeno 18. september 2014 17.56 | Posodobljeno 18. september 2014 17.58 | Piše: P. Pa.

Najbogatejši Slovenec je v začetku poletja zatrjeval, da visoki davki niso težava Slovenije.

LJUBLJANA – Odločitev, da vplivni podjetnik Sandi Češko preseli svoje podjetje na Ciper, je presenetilo mnoge, zlasti zato, ker je Češko v času volilne kampanje na javnih tribunah, ki jih je organiziral SD zatrjeval, da visoki davki v Sloveniji niso težava in da je zanj glavno vprašanje to, »kam se denar od davkov investira«.

Nižji davki

Češko je tako še junija za SD ugotavljal, kaj potrebuje slovensko gospodarstvo, zdaj pa je najbogatejši Slovenec lastništvo svojega trgovskega holdinga iz Nizozemske prenesel na Ciper. Davčni svetovalec Darko Kočan selitev Češkovega podjetja na Ciper komentira kot poslovno potezo, pri čemer Ciper ni davčna oaza, je le ugodnejše davčno okolje, pravi po poročanju siol.net. Češko, ki je glede svoje odločitve s komentarji skop, je dejal, da se je za to odločil na predlog svojega menedžmenta, saj da mu zaupa. Na Cipru je obdavčitev dobička podjetij 12,5-odstotna, pri nas 17-odstotna. Razlika je tudi pri DDV, na Cipru znaša 19, pri nas 22 odstotkov.

Bogastvo Sandija Češka je revija Manager ocenila na 460 milijonov evrov. Njegovo podjetje Studio Moderna pa je znano predvsem po blagovnih znamkah Dormeo in Kozmodisk. Velja za enega najbogatejših ljudi na območju nekdanje Jugoslavije, pred njim naj bi bila le Ivica Todorić, novi lastnik Mercatorja in Agrokorja, ter Srb Miodrag Kostić iz Skupine MK.

Deli s prijatelji