KMETIJSTVO

Česen in testenine vroča roba Kezićevih

Objavljeno 18. junij 2014 10.09 | Posodobljeno 18. junij 2014 10.10 | Piše: Petar Nikolič

Podjetni Bistričan se ne zadovolji z dvema tonama odličnega česna na leto.

Podjetni Petar Kezić in njegov junijski česen. Foto: Petar Nikolič

Med raznimi dejavnostmi se v Ilirski Bistrici pojavlja vse večje zanimanje za kmetijstvo. Med navdušenci je tudi ekonomist Petar Kezić. Najprej se je ukvarjal s trgovino s pohištvom, pred dvema letoma pa je začel saditi francoski česen germidur, ki zelo dobro uspeva in je zelo aromatičen. Za Ilirsko Bistrico se je odločil zato, ker je tam veliko neobdelane zemlje, in je izkoristil priložnost zaraščajočih se njiv odlične kakovosti ob reki Reki. Tako na 15 arih pridela dve toni kakovostnega česna na leto. Ker nima težav s tržiščem in proda vse, se je odločil razširiti svojo dejavnost. Kot zastopnik francoskega združenja za celotno nekdanjo Jugoslavijo načrtuje prodajo kakovostnih certificiranih semen tudi v trgovinah v Sloveniji in preostalih državah na jugu. V svojem nekdanjem skladišču bo izdelal sodoben obrat za pranje, sušenje in pakiranje zelenjave in sadja ter obrat za predelavo in shranjevanje. Kezić načrtuje več hladilnic skupne prostornine 500 kubičnih metrov. Del prostorov nekdanje prodajalne pohištva pa je preuredil v obrat za izdelavo iskane robe – domačih testenin z jajci. Te pripravlja njegova žena Mirela po 115 let starih receptih nekdanje tovarne Pekatete. Petar želi najeti še več zaraščenih njiv boljše kakovosti.

Deli s prijatelji