PRED IZTERJAVO

Česa Janša in Krkovič še nista plačala

Objavljeno 14. oktober 2014 10.56 | Posodobljeno 14. oktober 2014 10.56 | Piše: STA, K. K.

Sodišče bo s sodno izterjavo še nekoliko počakalo.

Črnkovič je svoj del sodnih stroškov v višini 5268,96 evra poravnal že 28. julija.

LJUBLJANA – Obsojena v zadevi Patria, predsednik SDS Janez Janša in brigadir Tone Krkovič, še nista plačala sodnih stroškov kazenskega postopka v zadevi Patria, piše današnje Delo. Sodišče bo s sodno izterjavo še nekoliko počakalo. Skupni stroški kazenskega postopka znašajo 25.736,98 evra, rok za plačilo je potekel v sredo. Na kazenskem oddelku okrajnega sodišča bodo še malo počakali na morebitno prostovoljno izpolnitev obveznosti, če pa stroški ne bodo poravnani, bo sodišče začelo prisilno izterjavo.

Dolgujejo petine

Od skupnega zneska mora vsak obsojenec plačati petino, poleg Janše, Krkoviča in prokurista podjetja Rotis Ivana Črnkoviča sta bila na zatožni klopi še zdaj že pokojni Jože Zagožen in Walter Wolf.

Črnkovič je svoj del sodnih stroškov v višini 5268,96 evra poravnal že 28. julija, ker pa sta se Janša in Krkovič zoper sklep o odmeri stroškov pritožila, je o njunih pritožbah s sklepom 5. septembra odločilo ljubljansko okrožno sodišče. Janša je dolžan plačati 5730,70 evra, Krkovič pa 5603,13 evrov stroškov.

Poleg sodnih stroškov so morali obsojenci plačati tudi denarne kazni, ki jim jih je sodišče naložilo s pravnomočno sodbo. Janša in Krkovič sta znesek 37.000 evrov poravnala v celoti, in sicer ga je za Janšo 28. julija plačala odvetniška pisarna Francija Matoza. Črnkovič pa je prosil za obročno plačevanje, kar so mu s sklepom na okrajnem sodišču tudi odobrili, in sicer v 24 obrokih po 1541,67 evra od 1. septembra dalje. Črnkovič je prvi obrok poravnal, prav tako drugega (2. oktobra), navaja časnik.

Ni še pravnomočna

Prav tako so vsi obsojenci poravnali sodne takse (za Janšo jo je tudi tokrat plačala omenjena odvetniška pisarna, ki ga zastopa), ki za prvo stopnjo znašajo 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892 evrov. Janša in Krkovič, obsojena na dve leti oziroma 22 mesecev zapora, zaporno kazen že prestajata, medtem ko je Črnkoviču, ki ga čaka prestajanje 22 mesecev zapora, sodišče začetek prestajanja kazni enkrat že odložilo. Odlog se je iztekel 4. oktobra, Črnkovič pa je malo pred tem vložil nov predlog in tokrat zaprosil za osem tednov odloga zaradi okrevanja po operativnem posegu, a je okrožno sodišče njegovo prošnjo zavrnilo. Odločitev še ni pravnomočna, navaja Delo.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Deli s prijatelji