RUŠENJE

Černačevo ministrstvo razveljavilo razpis?

Objavljeno 14. julij 2012 13.16 | Posodobljeno 14. julij 2012 13.16 | Piše: P. J. ,STA

Minister je že ob nastopu svoje funkcije povedal, da morajo cestninske postaje odstraniti.

Po novem bodo vozila Darsa opremljena z modrimi lučmi in napisom Vozi za mano, kot ga poznamo iz provide.

LJUBLJANA – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je po pisanju današnjega Dnevnika razveljavilo razpis za izvajalca del za preureditev cestninske postaje Log. Javno naročilo naj bi bili primorani ustaviti, ker da so z njim prekoračili svoje pristojnosti.

Šest ponudb za rušenje

Avtoceste so namreč last Družbe za avtoceste v RS (Dars). Razpis za izvajalca preureditve cestninske postaje Log bi tako moral objaviti Dars in ne ministrstvo, ki za to sploh ni imelo nobene pravne podlage, navaja časnik in dodaja, da na ministrstvu že junija niso znali pojasniti, na kateri pravni podlagi so objavili javno naročilo.

Ministrstvo je razpis za preureditev cestninske postaje Log na primorski avtocesti oziroma za vzpostavitev prostega toka vinjetnih vozil na eni najprometnejših točk na slovenskem avtocestnem omrežju objavilo 21. junija, ponudbe pa zbiralo do 4. julija.

Na razpis je prispelo šest ponudb, cene (brez DDV) pa so se gibale med 537.836 in 812.434 evri; najcenejša je ponudba Gorenjske gradbene družbe iz Kranja. Ponudniki so morali kot zavarovanje za resnost ponudbe predložiti bančno garancijo v vrednosti 50.000 evrov.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je takoj po nastopu funkcije dejal, da so cestninske postaje nepotrebna motnja v prostem prometnem toku in velika nevarnost za udeležence v prometu, ter napovedal, da bodo ovire, predvsem na čelnih cestninskih postajah, odstranjene letos.

Ministrstvo nehalo iskati izvajalce

Darsu, takrat še pod vodstvom Mateje Duhovnik – ta je bila skupaj s članico uprave Gordano Bošković konec junija razrešena s položaja –, je zato minister z odredbo z 20. aprila naložil, da do 15. maja odstrani sredinske otoke na vinjetnih stezah na cestninski postaji Log. Takrat je zagrozil, da bo v nasprotnem primeru na teren poslal rušitelje, račun pa Darsu.

Dars pod vodstvom Duhovnikove je ves čas trdil, da pri odstranitvi cestninskih postaj ne gre za preprosto demontažo objektov, v katerih so tudi različni vodi (od električnih do komunikacijskih). Odstranitev naj bi bila na tem zelo prometnem odseku tudi opazna motnja.

Dars ministrstva ni mogel prepričati, zato se je to odločilo samo poiskati izvajalca del za preureditev cestninske postaje Log.

Zdaj je ministrstvo očitno nehalo iskati izvajalca za rušenje cestninske postaje.

Deli s prijatelji