ODGOVOR

Cerkev trdi: Stres ni kriv za finančni polom

Objavljeno 01. oktober 2012 16.46 | Posodobljeno 01. oktober 2012 16.46 | Piše: D. P., STA

Vsa poslovna aktivnost je bila evalvirana tudi od revizijskih družb.

Alojz Uran in Anton Stres sta podala skupno izjavo.

MARIBOR – V mariborski nadškofiji so vse ključne poslovne odločitve s finančnimi posledicami za nadškofijo predlagala, sprejela in izvrševala poslovodstva gospodarskih družb. S tem v nadškofiji zavračajo tezo, da je za finančni polom nadškofije odgovoren škof Anton Stres. Poudarjajo še, da prevzem Zvona Ena ni bila usodna odločitev za nadškofijo.

Brez vpliva

Kot so v mariborski nadškofiji zapisali v sporočilu za javnost, škofje ordinariji, škofje pomočniki in pomožni škofje nikoli niso bili člani uprav in nadzornih svetov in niso imeli možnosti neposrednega vplivanja na poslovodstva gospodarskih družb, ki so sprejemala ključne poslovne odločitve s finančnimi posledicami zanje in za samo Nadškofijo Maribor.

Vse pogodbe in sklepi, ki so jih v zvezi s poslovanjem nadškofije in z njo povezanih družb sklenili oz. izdali škofje ordinariji, škofje pomočniki in pomožni škofje, so bili sprejeti s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika.

Strokovno in odgovorno

Po navedbah nadškofije so se kreditni posli sklepali po resni kreditni presoji pod vodstvom vsakokratne posamezne banke kreditodajalke oz. njihovih oddelkov za oceno tveganja. Vsa poslovna aktivnost je bila evalvirana tudi od revizijskih družb, bonitetnih agencij in drugih zakonskih nadzornih institucij.

V mariborski nadškofiji tudi zavračajo navedbe o pomeni prevzema družbe Zvon Ena za nadškofijo. Prevzem te družbe je Gospodarstvo Rast izvedlo z lastnimi krediti v soglasju z lastnikom, pri čemer se Škofija Maribor ni niti dodatno zadolžila niti ni dala kakršne koli oblike poroštva.

Deli s prijatelji