KOALICIJA

Cerarju danes pripombe, nadaljujejo v četrtek

Objavljeno 05. avgust 2014 10.41 | Posodobljeno 05. avgust 2014 10.41 | Piše: STA, P. J.

Obrisov vladne koalicije še ni videti. Pogovore naj bi stranke nadaljevale v četrtek.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – V SMC do danes pričakujejo pripombe mogočih partnerjev na osnutek koalicijske pogodbe. Razen splošnih usmeritev stranke konkretnih programskih zahtev javno še ne opredeljujejo, saj želijo o tem najprej seznaniti najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja. Le NSi je v ponedeljek ponovno izrazila zahtevo po reformno naravnani koalicijski pogodbi.

Pogovore nadaljujejo v četrtek

V igri za vstop v koalicijo s SMC ostajajo štiri stranke: Desus, SD, NSi in ZaAB, ki bodo Cerarju danes posredovali konkretne pripombe na vsebino osnutka koalicijske pogodbe. Pogovori z mogočimi koalicijskimi partnerji se bodo predvidoma nadaljevali v četrtek.

Desus si bo očitno še pred kadrovskim oblikovanjem prihodnje vlade poskušal zagotoviti, da bi koalicijska pogodba v kar največji meri vsebovala tudi njegove zahteve, povezane s položajem starejših. V SD so osnutek označili kot primeren za nadaljnjo obravnavo, a v njem pogrešajo ukrepe za socialno državo.

Vodje poslanskih skupin k Pahorju

V ZaAB želijo, da bi pogodba vsebovala tudi konkretne ukrepe za zagon gospodarstva. V NSi pa vztrajajo pri svojih zahtevah glede gospodarskih spodbud, privatizacije in prenove trga dela. Ravno NSi je svoje zahteve po reformno naravnanem programu v nasprotju z ostalimi morebitnimi članicami koalicije v ponedeljek tudi konkretneje javno opredelila.

Hkrati s koalicijskimi pogajanji se proti koncu tedna utegnejo začeti tudi posvetovanja poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju o kandidatu za mandatarja. Pred tem pa se morajo še uradno oblikovati poslanske skupine strank, izvoljenih v parlament. Za to imajo čas še do petka, do zdaj pa so formalno ustanovljene poslanske skupine SMC, SD, NSi in ZaAB.

Deli s prijatelji