TELEKOM SLOVENIJE

Cerarjevi zaradi propadle prodaje Telekoma onemeli

Objavljeno 04. avgust 2015 19.33 | Posodobljeno 04. avgust 2015 19.30 | Piše: STA, Mo. S.

Cinven bi moral to sporočiti takoj, ko je vedel, da pogojev ne more več sprejeti, pa so zapisali v Društvu Mali delničarji Slovenije.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Na odločitev britanskega sklada Cinven, da ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka Telekoma Slovenije, se že vrstijo različni odzivi.

Cerarjevi brez komentarja

»Kabinet predsednika vlade RR ne komentira odločitve sklada Cinven, da ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka družbe Telekom Slovenije, d. d. Prosimo, da se za morebitne dodatne informacije obrnete na Slovenski državni holding (SDH),« so sporočili iz kabineta Mira Cerarja.

Židan ves čas nasprotoval

V koalicijski SD pa pozdravljajo odločitev SDH, da po sporočilu sklada Cinven, da pod obstoječimi pogoji ne želi nadaljevati pogajanj za nakup Telekoma Slovenije, zaključi postopek prodaje telekomunikacijskega operaterjaimage. Prvak SD Dejan Židan je spomnil, da so prodaji Telekoma pod danimi pogoji ves čas nasprotovali, saj da bi to oškodovalo državo in ogrozilo strateški razvoj. Pričakujejo učinkovito in v dolgoročni razvoj usmerjeno vodenje Telekoma.

Erjavec vse to pričakoval

Prvak Desusa Karl Erjavec je umik Cinvena pričakoval, saj so po njegovih navedbah ves čas spreminjali svojo ponudbo. To je bil znak, da niso resen kupec, ki bi imel strateške načrte z največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem, je ocenil.

ZaAB čaka strateškega kupca

V ZaAB pa pravijo, da so v Cinvenu očitno »ocenili, da družbe ne bodo mogli kupiti pod ceno, kot so si morda na začetku predstavljali«. Po njihovih besedah morata vlada in SDH zdaj narediti vse, da bi v naslednjem krogu prodaje res našli strateškega kupca.

NSi o škandaloznosti

»V NSi obžalujemo, da je tudi tokratni prodajni postopek Telekoma Slovenije padel v vodo. Prepričani smo, da odgovornost za to nosijo predvsem tiste vladne stranke in posamezniki, ki imajo v Telekomu Slovenije svoje bankomate. Škandalozno je, da se je vrednost Telekoma Slovenije samo letos zaradi neusklajenosti koalicije in nezakonitega delovanja razrešenega ministra Janka Vebra zmanjšala za več kot 250 milijonov evrov. Na ta način smo bili oškodovani vsi davkoplačevalci,« pa ugotavljajo v NSi. Po njihovem je nedopustno tudi, da nekatere koalicijske stranke, ki so za prodajo glasovale, zdaj temu nasprotujejo. Od SDH pričakujejo, da bo nemudoma ponovil postopek prodaje.

ZL: Že od začetka sumljivo

Po ocenah ZL pa je današnja odločitev več kot dobrodošla in po svoje tudi pričakovana. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je spomnil, da ZL ves čas nasprotuje prodaji državnega premoženja, sploh pa Telekoma Slovenije, saj gre za največje telekomunikacijsko in eno ključnih strateških podjetij v Sloveniji. Telekom ima po navedbah T. Vatovca tudi pomemben tržni vpliv in prispevek v proračun, razplet zgodbe pa je v skladu z nasprotovanjem javnosti prodaji Telekoma. Poslanec je spomnil na zadnje dogodke v zvezi s Telekomom Slovenije, ko se je po njegovih besedah pokazalo, da je to podjetje pomemben akter na Balkanu, torej da so oddali ponudbo za prevzem srbskega Telekoma. »To je jasen znak, da je bila celotna zgodba glede privatizacije Telekoma že od samega začetka sumljiva oziroma bi bila neracionalna poteza,« je prepričan.

Mali delničarji: To bi morali povedati prej

Cinven bi moral to sporočiti takoj, ko je vedel, da pogojev ne more več sprejeti, pa so v odzivu na propadli prodajni postopek zapisali v Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). »Vseeno pa smo v MDS mnenja, da je Telekom Slovenije sposoben reorganizirati in racionalizirati svoje poslovanje, kar so že najavili s sprejetim planom zmanjševanja zaposlenih. Morda bi morala zdaj uprava in nadzorni svet Telekoma napeti vse moči, da se vse odprte pravne zadeve, ki so bile velika ovira v postopku, čim prej končajo,« še poudarjajo. Med drugim omenjajo nakup konkurentov (T2), opozarjajo pa na preučitev vloge agencije za pošto in elektronske komunikacije, ki je Telekomu v preteklosti vedno nalagala obveznosti. 

Deli s prijatelji