V KOALICIJI JE NAPETO

Cerarjevi proti Židanovim in Židanovi proti Cerarjevim

Objavljeno 08. marec 2017 13.11 | Posodobljeno 08. marec 2017 13.11 | Piše: STA, K. K.

Koalicija od kandidatov pričakuje pojasnila glede očitkov v javnosti.

Le kaj za Židana pripravlja premier Cerar?

LJUBLJANA Ministrica Mateja Vraničar Erman je koalicijo seznanila, da sta kandidata za nadzorni svet SDH Željko Puljić in Franc Žmavc po odkriti napaki državnemu zboru poslala ustrezno soglasje h kandidaturi. Postopek v DZ se nadaljuje, je povedala Simona Kustec Lipicer (SMC). Vendar koalicija od kandidatov pričakuje pojasnila glede očitkov v javnosti. Na to, da Puljić in Žmavc v DZ nista posredovala ustreznega soglasja h kandidaturi, je v torek opozorila SMC. Ministrstvo za finance je pojasnilo, da je šlo za administrativno napako, ki pa da je že popravljena in sta kandidata v DZ že posredovala ustrezno soglasje.

Razčiščevali bi 

V predpripravljenih obrazcih sta namreč podpisala soglasje za člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), medtem ko se je sama izjava o nasprotju interesov nanašala na članstvo v nadzornem svetu SDH. Že pred tem sta kandidaturi v javnosti dvignili precej prahu, na Žmavca in Puljića letijo očitki o neprimernosti za to funkcijo. Zato je njuna potrditev v DZ vseskozi negotova.

V SMC po ugotovitvi napak pri kandidaturi o kandidatih niso več govorili, je danes po koalicijskem srečanju povedala vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer in dodala, da bodo te pogovore nadaljevali. Koalicija v skladu z današnjim dogovorom pričakuje, da se s kandidatoma pogovorijo, predvsem z namenom, »da razčistijo v javnosti odprte dileme in potencialne težave, ki se pripisujejo njunemu dosedanjemu delu«, je povedala Kustec Lipicerjeva. Kdaj je pogovore pričakovati, še ni napovedala.

SD proti SMC in SMC proti SD

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je danes v izjavi novinarjem poudaril, da morajo zadeve razčisti do konca, a da je tudi prav, da nadzornike SDH izberejo. Če jih ne bodo v kratkem, se lahko po njegovem mnenju zgodi, da do prihodnjega leta do novih nadzornikov ne bodo prišli, kar pa da je zelo slabo.

Ministri SD so bili glede Žmavca in Puljića že na vladi vzdržani. Vodja poslancev SD Matjaž Han je v torek pojasnil, da kandidata za zdaj nimata njihove podpore. Prvak SD Dejan Židan pa je danes pred sejo vlade novinarjem povedal, da se bodo s kandidatoma še pogovorili. Pojasnil je, da ne nameravajo dajati bianco menice, ampak se morata prestaviti, SD zanima njuna operativna sposobnost in tudi preteklo delo.

Po Židanovem mnenju se zdaj vidi, da sistem upravljanja z državnim premoženjem ne deluje dovolj dobro, zato je SD tudi vložila predlog sprememb zakona o SDH, s katerim želi širiti nadzorni svet. A koalicija o tem ni enotna, SMC predloga ne podpira.

Deli s prijatelji