ZBRANI

Cerarjevi poslanci dali podpise, izredna seja naslednji četrtek?

Objavljeno 01. april 2015 20.09 | Posodobljeno 01. april 2015 20.09 | Piše: STA, P. Pa.

V SMC še čakajo odločitev SD, ali bo ta kljub Cerarjevemu predlogu za razrešitev Vebra ostal v koaliciji.

Janko Veber.

LJUBLJANA – Poslanci SMC so zagotovili podpise za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o predlogu predsednika vlade Mira Cerarja za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra. Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine Lilijana Kozlovič, še ni znano, kdaj jih bodo vložili, se bo pa predsednik DZ Milan Brglez odločil, na kateri dan bo sklical sejo.

Poslanci zaupajo Cerarju

Glede današnje odločitve vodstva Desusa, da najverjetneje ne bodo prispevali svojih glasov za razrešitev Vebra, je Kozlovičeva dejala, da je bilo njihovo prvo stališče drugačno, če so ga spremenili, bodo pa to sami pojasnili. »Mi ostajamo pri tem, kar se je predsednik odločil, in zaupamo, da je v tem primeru prav ravnal,« je pojasnila po seji poslanske skupine SMC.

V SMC sicer še čakajo odločitev stranke SD, ali bo ta kljub Cerarjevemu predlogu za razrešitev Vebra ostala v koaliciji. »Upam, da se bo vseeno ohranila ta državotvornost tako pri Desusu kot tudi pri SD in da se bomo vsi skupaj zavedali, da mora ta trenutek država preprosto naprej z vsemi temi spodrsljaji, ki se morda dogajajo,« je dejala Kozlovičeva.

Seja že prihodnji četrtek

Premier je predlog za Vebrovo razrešitev v DZ poslal v torek, v njem pa je navedel, da je minister objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Zaradi ravnanja ministra je prišlo pri predsedniku vlade in v širši javnosti do resnega omajanja zaupanja v delo ministra, je zapisal Cerar in predlagal, naj se postopek obravnave predloga o razrešitvi izvede v najkrajšem možnem času.

Poslovnik DZ ne določa roka, v katerem mora DZ glasovati o predlogu predsednika vlade. Tovrstni predlog se sicer praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika DZ.

Kot je v torek pojasnil Brglez, bi bila izredna seja najhitrejša pot za odločitev o predlogu predsednika vlade, izpeljali pa bi jo lahko po velikonočnih praznikih. Po informacijah naj bi bila seja prihodnji četrtek.

Deli s prijatelji