NOV RAZPIS

Cerarjevi niso potrdili Vrhunca, v UKC presenečeni

Objavljeno 26. februar 2015 18.56 | Posodobljeno 26. februar 2015 18.56 | Piše: STA, P. Pa.

Svet zavoda se bo sestal prihodnji teden in določil besedilo novega razpisa, so pojasnili v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Simon Vrhunec ostaja v UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so popoldne izrazili presenečenje nad današnjo odločitvijo vlade, da zdajšnjemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Simonu Vrhuncu ne da soglasja k ponovnemu imenovanju za generalnega direktorja tega zavoda. Kot poudarjajo v sporočilu za javnost, ne vidijo razloga za tako odločitev vlade.

Vrhunec po mnenju UKC uspešen

»Dosežki in rezultati v zadnjih letih poslovanja kažejo, da je UKC Ljubljana pod vodstvom Simona Vrhunca dosegel precej uspehov,« dodajajo v UKC Ljubljana.

Kot izpostavljajo, so prejeli nagrado za poslovno odličnost, prepoznani so bili v odličnosti in prejeli certifikat EFQM 4 zvezdice ter pridobili mednarodno akreditacijo bolnišnice po modelu DNV GL NIAHO. Poleg tega so izboljšali rezultate poslovanja ter vsako leto izpolnili program ZZZS in ga celo presegli. Ob tem navajajo, da so v letu 2014 sprejeli več kot 4000 več bolnikov, kot jih plača ZZZS, in da so z organizacijskimi ukrepi znižali stroške dela za več kot en odstotek.

»Daleč največje prihranke smo dosegli pri nabavah – cene žilnih opornic smo znižali za 2,5 milijona evrov na letni ravni, cene materiala za interventno kardiologijo za 1,1 milijona evrov, cene mnogih drugih materialov pa že v predhodnih letih. Največ zaslug za takšen izid ima sistematično delo vodstva UKC Ljubljana in vseh sodelavcev,« dodajajo v UKC Ljubljana.

Nov razpis?

Vlada je namreč danes zavrnila soglasje k ponovnemu imenovanju Simona Vrhunca za generalnega direktorja UKC Ljubljana. Svet zavoda se bo sestal prihodnji teden in določil besedilo novega razpisa, so pojasnili v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Po oceni ministrstva Vrhunec v svojem mandatu ni sprejel ustreznih organizacijskih ukrepov za normalno delovanje UKC Ljubljana. V okviru dosedanjega vodenja niso bile izvedene vse možne aktivnosti v sklopu obvladovanja delovnega časa in ustreznega prerazporejanja kadrov. Kot primer nezadostnega obvladovanja procesa navajajo primer obdobij večjega števila sezonskih obolenj. To ni bil izreden dogodek, saj se to dogaja vsako leto, ugotavljajo na ministrstvu. Poleg tega niso bili izvedeni ustrezni varčevalni ukrepi, posledica tega pa so slabo finančno stanje in velike zamude pri plačilih obveznosti, je še ocenilo ministrstvo.

Vrhuncu se je štiriletni mandat generalnega direktorja UKC Ljubljana iztekel avgusta 2013. Znova se je prijavil na razpis za to mesto, svet zavoda pa ga je v začetku decembra istega leta ponovno izbral. A tedanja vlada ni sprejela dokončne odločitve o soglasju k njegovemu imenovanju, zato od takrat vodi bolnišnico kot vršilec dolžnosti direktorja.

Deli s prijatelji