STRANKARSKA REVŠČINA

»Cerarjevi kot prostozidarji, Janševa SDS brez prihodnosti«

Objavljeno 08. september 2014 16.46 | Posodobljeno 08. september 2014 16.46 | Piše: T. L.

Sociolog Frane Adam je ošvrknil slovensko strankarsko sceno: SMC kot prostozidarska loža, Erjavec bo še izsiljeval, SDS kot kulisa stranke, NSi s premalo kadri.

LJUBLJANA – Po julijskih predčasnih volitvah Slovenija še nima vlade niti še niso znani ministrski kandidati zmagovite Cerarjeve SMC. Namesto z vlado in s prihodnostjo države v težavah se tako odhajajoči in izvoljeni predstavniki na levici in desnici raje ukvarjajo z iskanjem dobro plačanih zaposlitev. Lep primer sta Alenka Bratušek in njen boj za mesto evropske komisarke.

Levi razpadajo in se sestavljajo, desni nazadujejo

Kaj se je torej zgodilo 13. julija? Sociolog Frane Adam za tednik Reporter pravi, da se je na novo strukturiral politični prostor: leva opcija je že od leta 2008 v nenehnem razpadanju in vnovičnem sestavljanju, kar se bo po sociologovih predvidevanjih verjetno nadaljevalo. V desnosredinskem političnem taboru je prišlo do zastoja oziroma celo do počasnega, a vztrajnega nazadovanja, celo razpadanja, pravi in dodaja, da je to povezano z usodo Janeza Janše. »Da je v zaporu, volivcev ni ganilo, nasprotno, stranka je izgubila precej volivcev, ki jih je v dobrih časih že imela. Desna opcija v celoti je precej izgubila, za to so prepoznavni razlogi.«

SMC kot simulacija stranke ...

In kako je sociolog ocenil nekatere aktualne politične akterje v aktualnih dogodkih? Za Mira Cerarja pravi, da nima izdelanega stališča o ekonomskih vprašanjih, operativnih ukrepih, kriznem menedžmentu, to pomeni, da bo improviziral, SMC pa je le simulacija stranke. Dodaja, da Cerarju iz opozicije ne preti nevarnost, več težav bo imel s koalicijo. Tudi z opozicijsko Združeno levico.

... in je prostozidarska loža

Adam ugiba, da se lahko za Cerarja več nevarnih napetosti porodi v njegovi stranki, ki se šele oblikuje. Mediji o dogajanju v stranki, kdo se udeležuje sej in podobno, vedo zelo malo. »Zaviti v skrivnost spominjajo na prostozidarsko ložo. »Še več, SMC je prostozidarska loža, ki ji ljudje verjamejo. Predsednik je javna oseba s sposobnostjo prepričevanja – podobno kot ameriški pridigarji –, vse drugo pa je vprašljivo.«

Afera Bratušek: Cerar razkril, iz kakšnega testa je 

Ob aferi in samokandidiranju Bratuškove v Bruselj Adam pravi, da bi bilo racionalno, da se Juncker ne bi zapletel v spor z novim predsednikom vlade Cerarjem. »Pravzaprav se ni, ker je Cerar že na prvi resni preizkušnji razkril, iz kakšnega testa je. Očitno takoj, ko ga nekdo zviška oziroma z nekega piedestala zavrne, nenadoma popusti.« Ob tem pa se je razkrilo tudi, da Janša, Zver in Peterle nimajo nobenega vpliva niti v lastni Evropski ljudski stranki«.

Neskromna Bratuškova po razglašala, kaj pomembnega je počela

Dodaja, da se zdi, da je funkcija evropskega komisarja pisana na kožo Bratuškovi. »Potočnik, ki je bolj skromen človek, komisarstva ni obešal na veliki zvon, Bratuškova pa ne bo zamudila nobene priložnosti za razglašanje, kaj vse pomembnega in epohalnega je počela. Zvonila bo seveda le na slovenske zvonove, saj na druge ne zna.« Ocenjuje še, da bo pri državljanih bolj kot ne le izzvala posmeh.

Glede izbira Dušana Mramorja za finančnega ministra Adam ocenjuje, da bo njegova izbira prispevala k napetostim v vladi. 

Erjavec lisica bo izsiljeval do zadnjega

Kaj pa večni in nestanovitni Karl Erjavec, ki je vsem vladam, v katerih je bil, pretil z odhodom? Adam pravi, da ni dvoma, da bo izsiljeval do zadnjega. »Karl Erjavec je lisica (italijanski sociolog Pareto v opisu elit loči med lisicami in levi), na tem polju mu Cerar – lev na prvi pogled oziroma če poslušamo njegovo retoriko – ni dorasel. Seveda ne bo naredil zadnjega koraka in izstopil, saj nima kam, bo pa do konca poskušal s svojimi triki doseči kaj zase. Še velikokrat se bo predsednik vlade zaradi njega znašel v neprijetnem položaju.« Adam predvideva, da se lahko ambiciozni Erjavec širi prav na račun Cerarjevih volivcev, ki so se na hitro odločili zanj in se lahko prav tako hitro porazgubijo.

Slovenija: država instant ali virtualnih strank

Adam še ocenjuje, da strank, ne na levi, ne na desni, Slovenija nima, ampak premore le instant ali virtualne stranke. Nadaljuje, da je SLS predvsem interesno združenje, ki je zastopalo kmetijsko-predelovalni lobi.

Janševa SDS je kulisa stranke brez prihodnosti

Po njegovem mnenju tudi stranka SDS ni stranka z notranjo pluralnostjo in dinamiko. »To je kulisa stranke, na vrhu katere je njen predsednik. Janševa SDS ni politična struktura, ki bi bila vzdržna in bi se lahko razvijala, stranka niti ne govori o prihodnosti niti je nima. Ne glede na predsednika stranke in njegovo usodo (znašel se je v žalostnem položaju, ki mu ga nihče ne bi smel privoščiti, čeprav se nekateri izživljajo in radostijo) je zelo verjetno, da SDS v naslednjem desetletju nima nobenih možnosti priti na oblast. To pa je predolga doba, da bi se lahko obdržala. Začela se bo sesuvati sama vase.« Dodaja, da je stranka votla, v njej se nič ne dogaja, ne rojeva nobenih idej in ne razvija aktivizma za prihodnost. »Obsojena je na nazadovanje.«

Kaj pa Nova Slovenija? Primanjkuje ji kadrovsko zaledje, je za Reporter še dejal Adam in dodal, da se opazi, da premorejo malo intelektualcev, za njihov program pa je jasno, da ni zrasel na njihovem zelniku, ampak so ga posvojili. 

Deli s prijatelji