SDH

Cerarjeva vlada je kadrovala, to sta nova aduta

Objavljeno 01. junij 2017 15.24 | Posodobljeno 01. junij 2017 15.24 | Piše: STA, K. K.

Vlada je danes za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlagala Igorja Kržana in Andreja Bertonclja.

LJUBLJANA Vlada je danes za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlagala Igorja Kržana in Andreja Bertonclja. Kržan, direktor podjetja Aluplus, je po sodnem imenovanju že sedaj nadzornik SDH, Bertoncelj pa je profesor na Fakulteti za management Univerze na Primorskem.

Predlog je za glasovanje na vladi pripravila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Kandidata, ki ju mora potrditi še DZ, je izbrala med petimi predlogi, ki jih je zanjo pripravila strokovna komisija za nadzorni svet SDH. Na javni poziv se jih je sicer prijavilo 24, 15 jih je izpolnjevalo pogoje.

V nadzornem svetu SDH sta se dve mesti sprostili, potem ko je decembra lani preminil član Drago Ferfolja, članica Lidia Glavina pa je prevzela mesto predsednice uprave SDH. Za ti mesti sta se na predlog ministrice potegovala Franc Žmavc in Željko Puljić, ki pa sta po številnih zapletih in, kot sta dejala, zaradi političnih igric le dan pred glasovanjem DZ o njunem imenovanju odstopila od kandidature.

V nadzornem svetu so predsednik Damjan Belič ter člana Duško Kos in Barbara Smolnikar. Ker se ta kot predsednica uprave NLB Vita zaradi potencialnega konflikta interesov izloča iz odločanja o vsem, kar je v povezavi z NLB, je Belič pred odločitvami SDH glede prodaje NLB sodišču predlagal, naj Kržana vanj imenuje do imenovanja novega člana oz. članov nadzornega sveta po zakonu o SDH.

Deli s prijatelji