GLAS LJUDSTVA

Cerarjeva stranka še naprej močno vodi

Objavljeno 04. julij 2014 23.21 | Posodobljeno 04. julij 2014 23.42 | Piše: STA, Mo. S.

Na drugo mesto se je zavihtel SDS, na tretje pa Desus.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter, bi zmagala stranka SMC, ki bi jo podprlo 38,5 odstotka vprašanih. Na drugo mesto se je zavihtel SDS, ki bi ga na volitvah izbralo 25,1 odstotka vprašanih. Na tretjem mestu je Desus, volilo bi ga 8,7 odstotka anketiranih.

Skupno listo SD in Solidarnost bi na volilnem listku obkrožilo 6,2 odstotka volivcev, peto mesto je s 5,6 odstotka zasedel NSi, na šestem pa je s 4,1 odstotka stranka SLS, kažejo rezultati ankete Episcentra.

Kdo bi ostal zunaj parlamenta?

Pred parlamentarnim pragom so se, sodeč po javnomnenjski raziskavi, znašle stranke ZaAB, ki bi jo volilo 3,5 odstotka vprašanih, PS (3,1 odstotka), Verjamem (1,4 odstotka), Združena levica (1,2 odstotka), Piratska stranka Slovenije (1,2 odstotka), SNS (0,6 odstotka), Zeleni Slovenije (0,5 odstotka), DL (0,2 odstotka) in Enakopravni deželani – Naprej, Slovenija (0,1 odstotka).

V primerjavi s prejšnjo anketo, ki je bila na Planet TV objavljena 30. junija, na prvih dveh mestih ni večjih sprememb. SMC bi v tokratni anketi v primerjavi s ponedeljkovo pridobil 0,6 odstotne točke več glasov. Tudi pri SDS je mogoče opaziti minimalno spremembo – 0,1 odstotne točke. Desusu je v primerjavi s prejšnjo meritvijo podpora upadla za 0,9 odstotne točke. Največji preobrat se je zgodil pri strankah SLS in NSi – ta se je po najnovejšem merjenju zavihtela pred SLS.

Glede na rezultate ankete bi se volitev udeležilo 33 odstotkov vprašanih (v predhodni anketi pa 31 odstotkov).

Razporeditev sedežev

Upoštevajoč rezultate ankete, bi SMC dobil 39 sedežev v DZ, SDS pa 25 sedežev. Desus bi po rezultatih ankete dobil devet poslanskih sedežev, SD s Solidarnostjo šest, NSi pet, štiri poslanske sedeže pa bi zasedli predstavniki SLS.

Razporeditev sedežev v DZ se v primerjavi s predhodno anketo ni bistveno spremenila. SMC bi v današnji anketi dobil en poslanski sedež več, SLS pa bi en sedež izgubil.

Anketo je opravil Episcenter 3. julija na vzorcu 986 državljanov.

Deli s prijatelji