PLANETARIJ

Cerarjeva sírotka

Objavljeno 18. junij 2016 12.45 | Posodobljeno 18. junij 2016 12.45 | Piše: Mirko Mayer, Blaž Jarc
Ključne besede: komentar

Naravni naslednik Drnovškove politike brezbarvnosti se je po dveh letih izkazal za Drnovškovo farso.

Za Mira Cerarja pravijo, da smo si ga izvolili, ker ne vzbuja močnih čustev. Niti pretirano pozitivnih niti, kar je še pomembneje, preveč negativnih. Češ, Slovencem je to všeč. Sírotka, nekaj med mlekom in sirom, pa ni ne eno ne drugo. S sírotko pa je ta vrag, da ji še barvo težko določiš: je rumeno zelenkasta ali zeleno rumenkasta? Zveni idealno za slovensko politiko? Res je!

Sírotka je tudi težko oprijemljiva. Se sploh še spomnite, na kakšen način se je Cerarjeva sírotka pred dvema letoma ponudila in se uspešno prodala Slovencem kot zaščitni znak politične odrešitve? »Za zmago zla je dovolj že to, da dobri ljudje ne storijo ničesar.« S tem stavkom je Cerar dramatično začel in končal svoj govor na dan ustanovitve stranke SMC. Skratka, Slovenija si lahko oddahne, ker na oblast končno prihajajo dobri ljudje. Pa poglejmo, kako je s tem točno dve leti pozneje.

Slovenski državni holding, ki upravlja poslednjih nekaj milijard državne zlatnine, nadzira D. B. Izkazalo se je, da je Cerarjev dobri človek med naskokom na funkcijo prvega nadzornika SDH nekako zamolčal, da je bil pred leti solastnik podjetja za varovanje, ki je v Republiki srbski zaradi prisluškovanja mednarodnim ustanovam ostalo brez licence za opravljanje posla.

Stečajni upravitelj, kar je primarni poklic D. B., pač lahko tudi pozabi na katero od podjetij, v katerih se je pofočkal, mar ne? V tem slogu gre Cerarjev odziv: »Informacije, ki jih navajate, mi niso znane, pričakujem pa, da bo navedbe pojasnil gospod Belič.« Neoprijemljiv in brezbarven.

Naprej. Cerarjeva vlada zamenja Švede na vrhu slabe banke. Tiste ustanove, ki naj bi poskrbela, da se vsaj droben del tovariških kreditov, ki so jih lobijem z lopato metale državne banke, res povrne. Druga opcija je, da s temi istimi krediti, kar je še ostalo od njih, svoje zarubljene stvari od slabe banke z ogromnim popustom odkupijo isti ljudje, ki so jih že zakockali. Po domače, da jih s pomočjo države in z istim denarjem ukradejo še drugič. Lahko stavite, da se bo zgodilo!

Cerarjev dobri človek M. D. je namreč boter tako imenovane enostavne pripojitve dveh likvidiranih bank – Probanke in Factor banke – k DUTB. Če vam vse te pripojitve in likvidacije pojasnim v jeziku, ki smo ga jaz in vi bolj vajeni: kadri iz dveh potopljenih bank so dobili priložnost za sovražni prevzem ustanove, ki naj bi počistila za njihovimi grehi. Pri tem je priročno, da je bil zadnji šef Factor banke pred enostavno pripojitvijo C. D., brat državnega sekretarja M. D.

Slišim tudi, da je nova organizacija delovnih mest na DUTB nastala kar v kadrovski službi likvidirane Probanke. Po logiki: namestimo svoje, lojalne, da bodo tiho, in odpustimo vse tiste, ki mislijo, da je državno bančništvo poklic s plemenitim ciljem. Mimogrede, med pripojenimi novimi uslužbenci DUTB je tudi hčerka državnega sekretarja M. D., ki pa je na slabi banki še niso imeli časti spoznati. Je namreč samo na plačilnem seznamu, v resnici pa na porodniškem dopustu.

In vse to gre mimo sírotke, ki bo seveda vse zelo temeljito proučila in se posvetovala. Po vsej verjetnosti kar s tistimi, ki vlado v resnici vodijo mimo nje. Še v eni zrežirani sramoti se je v zadnjem tednu znašel Cerar. Ko je odprl pol milijarde – ja, mi-li-jar-de! – vreden železniški odsek Pragersko–Hodoš, ne da bi vedel, da proga sploh še ni priključena na elektriko, ker za daljnovod ni gradbenega dovoljenja.

Na hitro omenim še dve prigodi. Cerar je šel pred kakšnim tednom v Koper javno hvalit upravo Luke, ki jo SDH medtem že menja z imenovanjem novih nadzornikov, ki bodo čisto naključno kmalu ugotovili, da aktualna uprava »ne sodeluje dovolj.« In zadnji biser: Cerar pravi, da ga je Karl Erjavec presenetil s podporo razrešitvi ene od njegovih ministric. Spoštovani M. C., če kaj, pa Karl Erjavec v peti zaporedni vladi ne more več presenetiti nikogar!

Naravni naslednik Drnovškove politike brezbarvnosti se je po dveh letih izkazal za Drnovškovo farso. Če želiš voditi orkester, obrni hrbet publiki. To je razumel Janez Drnovšek. Od tega smo ostali samo še sírotka in mi, uboge siróte.

@BJarc Je pa dejstvo, da je sirotka prehransko najkakovostnejša frakcija mleka. Res! Sem šel googlat. No, obstaja tudi ta pripis: »Včasih so jo uporabljali za krmo prašičev in mlade govedi, dandanes pa je en del v industriji predelajo v mlečni prah, preostalo pa kar zavržejo.« Naravni naslednik Drnovškove politike 
brezbarvnosti se je po dveh letih izkazal za Drnovškovo farso. 

Deli s prijatelji