ODLOČ(E)NA

Cerarjev rok mimo

Objavljeno 19. april 2016 14.49 | Posodobljeno 19. april 2016 14.49 | Piše: STA, A. L.

Ministrica Julijana Bizjak Mlakar ni odstopila.

Julijana Bizjak Mlakar

LJUBLJANA – Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar do roka, ki ji ga je za razmislek določil premier Miro Cerar, ni odstopila s funkcije, zato je pričakovati, da bo Cerar v državni zbor (DZ) poslal predlog za njeno razrešitev. V DZ se sicer omenja možnost, da bi o razrešitvi lahko glasovali že v prihodnjih dneh, vendar pa naj bi bilo to malo verjetno.

Odločanje o ministričini funkciji bi bilo že v prihodnjih dneh možno s sklicem izredne seje v DZ. Vendar pa naj bi bilo bolj verjetno, da bo DZ o razrešitvi odločal na izredni seji po prvomajskih praznikih.

Žmavc bo novi?

Kulturni resor naj bi po najverjetnejši razrešitvi prevzel minister iz vrst Desusa za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. V Desusu tudi že iščejo naslednika Bizjak Mlakarjeve, neuradno se med resnejšimi kandidati omenjata državni sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak in ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Bratina je bil tudi kandidat Desusa v Ajdovščini in Novi Gorici na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Predsednik vlade Cerar je že v ponedeljek pojasnil, da je razlogov za izgubo zaupanja v ministrico Bizjak Mlakarjevo več. Njeno kljubovanje sklepom vlade glede idrijskega rudnika je bilo, kot pravi, le kaplja čez rob. Bo pa Cerar razloge za to, da z Bizjak Mlakarjevo ne more več sodelovati, predvidoma obširneje pojasnil popoldne.

Ministrica pa želi razloge za vztrajanje očitno pojasniti tudi v parlamentu. V ponedeljek je namreč dejala, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delovati v skladu z zakonom.

Čeprav je jasnejše odgovore koalicije o podpori Bizjak Mlakarjevi še pričakovati, za zdaj kaže, da se bo vrnila v DZ. Ni pa še povsem jasno, ali se bo usedla v poslanske klopi Desusa.

Deli s prijatelji