MENJAVE V ZRAKU

Cerarjev cunami se bliža Darsu

Objavljeno 24. september 2014 23.06 | Posodobljeno 24. september 2014 23.06 | Piše: Jadran Vatovec

Vladi je vseeno za ugotovitve Soda in KPK o političnih pritiskih na Dars.

LJUBLJANA – O resnični vlogi in pomenu novega ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča se bo bržda veliko govorilo in pisalo, ko bo Cerarjeva vlada – prvi korak (z zamenjavo štirih članov nadzornega sveta Darsa) je konec avgusta naredila že vlada mag. Alenke Bratušek v odstopu – z zamenjavo uprave z mag. Matjažem Knezom na čelu dokončno po svoji meri preuredila razmere na Darsu.

Prva seja nadzornega sveta Darsa v domnevno izboljšani novi sestavi (z mag. Robertom Ličenom, Andražem Lipoltom, Gregorjem Osojnikom in Gregorjem Lukanom namesto Dušana Hočevarja, Ivana Križniča, Roberta Čehovina in Silve Savšek) naj bi bila po naših podatkih prava komedija zmešnjav. Navzoči naj bi na mah opazili, da novi nadzorniki niti približno niso bolj vešči od odstavljenih. Kljub temu da je Slovenski državni holding (SDH) zagotavljal, da je (bila) zamenjava zaželena že zaradi tega, ker naj bi bili štirje zamenjani nadzorniki premalo strokovno heterogeni in niso mogli pomeniti optimalne heterogene strokovne zastopanosti. V zvezi s tem smo na upravo SDH naslovili nekaj vprašanj, vendar še nismo prejeli odgovorov. Spomnimo se: ko je skupščina Darsa 27. avgusta odstavila prejšnje štiri nadzornike, je Križnič pisal celo dr. Miru Cerarju mlajšemu, ki je bil takrat še mandatar za sestavo nove vlade. Drugič, slovenski mediji so že pred meseci poročali o pritiskih prejšnjega ministra za infrastrukturo Sama Omerzela na Dars. Tretjič, vodja Omerzelovega kabineta Dejan Kmetič je čez čas vendarle priznal (najprej je to poskušal zanikati), da je na pogovor k sebi res povabil prejšnjega predsednika nadzornega sveta Darsa in ga prepričeval, naj ponudi odstop. Pojasnil je, da je tako ravnal zato, ker je pač posumil, da Dars »morda dosega enega najslabših poslovnih rezultatov«. Četrtič, Slovenska odškodninska družba (Sod) je izrecno, vendar, kot kaže, zaman opozorila, da očitki ministra Omerzela in njegovih sodelavcev na račun nadzornega sveta in uprave Darsa sploh niso utemeljeni. In petič, zdaj že nekdanji predsednik nadzornega sveta Darsa Dušan Hočevar je o po njegovem prepričanju povsem nedopustnih političnih pritiskih Omerzelovega kabineta obvestil celo Komisijo za preprečevanje korupcije. Ja, KPK je proučila sume nedovoljenega vplivanja na zamenjavo nadzornikov Darsa in ravnanja SDH, ki naj bi bila v nasprotju z zaželeno integriteto v kadrovskih postopkih. Podatki, ki so bili na voljo, naj bi po mnenju KPK potrdili sume o političnem kadrovanju in izrazitem korupcijskem tveganju. In kaj naj bi sledilo zdaj? Novi člani nadzornega sveta naj bi ustregli ministru in odstavili upravo Darsa. Vsaj za to so dovolj »strokovno heterogeni«.

Prek drugega tira do Darsa

Novi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič nas je »očaral« že kot ministrski kandidat na zaslišanju pred parlamentarnim odborom. Ko je opozoril, da Slovenija drugega tira po njegovem mnenju ne bo potrebovala vsaj še 20 let. In drugič, ko je izjavil, da dvomi, da je med prioritetami njegovega ministrovanja tudi dokončanje avtocestnega odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje. Bolj smiselno bi se mu zdelo, je ob tem pojasnil, porabiti denar za, na primer, zahodno ljubljansko obvoznico. No, potem se je le oglasil premier dr. Miro Cerar mlajši, ki je poudaril, da drugi tir ostaja med prioritetami nove vlade, četudi zanj v tem hipu ni dovolj denarja. Marsikdo tudi zaradi tega zdaj upa, ali bo dr. Cerar končno kaj rekel tudi o Gašperšičevih nameri, da dokončno uredi razmere na Darsu. Mnogi se sprašujejo, ali se bo Cerar odzval na namero ministra Gašperšiča, ki želi razmere na Darsu urediti z zamenjavo zdajšnje uprave.

Deli s prijatelji