LISTA KANDIDATOV

Cerar zamenjal kandidata za gospodarskega ministra

Objavljeno 09. september 2014 18.39 | Posodobljeno 09. september 2014 18.39 | Piše: STA, Ma. F.

Ervina Pfeiferja naj bi zamenjal podjetnik Jožef Petrovič.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Na listi ministrskih kandidatov, ki jo je mandatar Miro Cerar predstavil v ponedeljek, naj bi po poročanju medijev prišlo do spremembe pri gospodarskem resorju. Ervina Pfeiferja naj bi namreč neuradno zamenjal podjetnik Jožef Petrovič. Cerar naj bi listo ministrskih kandidatov v DZ po zadnjih informacijah iz SMC vložil do 17. ure.

Do spremembe kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo naj bi po poročanju medijev prišlo zadnji hip, saj mora Cerar kandidatno listo vložiti še danes.

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi imenovanje Pfeiferja utegnilo vreči senco na celotno vlado. Ta je bil namreč v NLB do leta 2010 kot direktor centra za ekonomiko in razvoj organizacije pristojen za gradnjo nove poslovne stavbe NLB v središču Sarajeva. NLB je po poročanju radia takrat kreditiral bosansko družbo, odgovorno za projekt, a je investicijo zmanjšal zaradi krize in domnevnih zapletov z bosanskimi partnerji.

Sporne povezave z gradbenimi krogi

V poslu, ki je začel teči leta 2007 in za katerega je NLB že nakazal 22 milijonov evrov, se omenja Pfeiferjevo ime. Proti njemu v zadevi ni bilo vloženih ovadb, vendar naj bil ta primer eden od razlogov za odločitev AUKN, da ustavi njegovo imenovanje na čelo Slovenskih železnic, katerih nadzorni svet je Pfeiferja leta 2011 s tesno večino imenoval za generalnega direktorja. Po poročanju Radia Slovenija bi bile lahko sporne tudi njegove domnevne povezave z gradbenimi krogi, ki naj bi bili pri njem lobirali za posle pri gradnji drugega tira v vrednosti 1,4 milijarde evrov.

Pfeifer se, kot so naknadno sporočili iz SMC, danes ni udeležil predstavitve ministrskih kandidatov poslancem stranke. Na srečanju ni bilo tudi kandidata za finančnega ministra Dušana Mramorja in kandidata za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki naj bi bila v tujini.

Poslanci SMC so se ob predstavitvi ministrskih kandidatov iz kvote te stranke strinjali, da gre za visokoreferenčne ljudi, z veliko izkušnjami, energije in delovnega elana, je po predstavitvi dejala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.
 

Deli s prijatelji