VISOKI OBISK

Cerar zagotovil: Slovenija bo povečala obrambni proračun

Objavljeno 13. julij 2015 15.20 | Posodobljeno 13. julij 2015 15.20 | Piše: STA, Mo. S.

Generalni sekretar zveze Nato je pozdravil slovenske zaveze glede povečanja deleža bruto domačega proizvoda, namenjenega za obrambo, in pohvalil slovenski prispevek v Natovih misijah po svetu.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sta danes na pogovorih v Ljubljani največ pozornosti posvetila povečanju izdatkov za obrambo, ki so se v preteklih letih zaradi krize precej zmanjšali. Cerar je zagotovil, da bo Slovenija v prihodnjih letih ta sredstva postopno povečevala.

Cerar je na novinarski konferenci po srečanju s Stoltenbergom poudaril, da Slovenija letos in prihodnje leto ne bo več zmanjševala sredstev za obrambo, v letu 2017 in pozneje pa se bodo ti izdatki začeli postopno minimalno zviševati. Stoltenberg je pozdravil slovenske zaveze glede povečanja deleža bruto domačega proizvoda, namenjenega za obrambo, in pohvalil slovenski prispevek v Natovih misijah po svetu, pri čemer je izpostavil Kosovo in Afganistan.

Cerar je v pogovorih izrazil odločno podporo članstvu Črne gore v Natu in se zavzel, da bi ta država že do konca leta postala članica zavezništva. »To bi prineslo precejšno stabilnost v do neke mere destabilizirano regijo in okrepilo našo obrambno zvezo,« je prepričan.

Deli s prijatelji