OČITKI KPK

Cerar zagotovil, da pri glasovanju za Bulčevo ni zagrešil nobene zlorabe

Objavljeno 19. januar 2015 21.30 | Posodobljeno 19. januar 2015 21.30 | Piše: STA, Ma. F.

Poudaril je, da njegovo glasovanje za Bulčevo ni bilo v njegovem zasebnem interesu, ampak močno v državnem interesu.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisu Štefanecu poslal pisno stališče v zvezi s prijavo domnevnih nepravilnosti pri predlaganju Violete Bulc za evropsko komisarko. Cerar je med drugim zatrdil, da v celotni zadevi ni zagrešil nobene zlorabe ali protipravnega, koruptivnega ali drugega neprimernega dejanja.

Cerar je v odprtem pismu Štefanecu citiral navedbe KPK o tem, da sta tako Cerar kot predsednik vlade in tudi Bulčeva aktivna v organih največje vladne stranke. KPK je predsednika vlade spomnil, da je na dopisni seji vlade aktivno sodeloval pri sprejemanju odločitve o Bulčevi, s katero pa ima politične stike. To bi »po trenutni oceni dejanskega stanja lahko kazalo na kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o dolžnem izogibanju nasprotju interesov«.

»Političen stiki«

Cerar je v odgovoru med drugim navedel, da zakonov ni dopustno razlagati tako, da razlaga vodi v absurd. Povsem absurdna pa bi bila po njegovem mnenju takšna razlaga zakona o preprečevanju korupcije, po kateri bi njegovo odločanje o Bulčevi pomenilo, da je zašel v nasprotje interesov.

Povsem normalno in logično je, da člani stranke na tovrstnih glasovanjih dajo glas za člane svoje stranke, torej za osebe, s katerimi imajo pogosto celo tesne »politične stike«, ocenjuje Cerar.

Tako je spomnil, da je pred nekaj meseci pri glasovanju na seji vlade za podpredsednika vlade podprl predsednika Desusa Karla Erjavca in predsednika SD Dejana Židana ter tako glasoval za osebi, s katerima je v tesnem »političnem stiku«. Onadva sta nekaj mesecev pred tem v DZ podprla njegovo kandidaturo za premierja. Cerar je v izvolitev predlagal listo ministrov, z vsemi kandidati pa pred tem imel »političen stik«.

Glasovanje za Bulčevo v državnem interesu

»Takšne vrste političnih stikov niso nedopustno povezane z zasebnim interesom, ampak so normalni in celo nujni del demokratičnega in pravno urejenega političnega procesa. V mnogih takšnih primerih je ne le pravica, temveč celo dolžnost predsednika vlade, da predlaga v imenovanje ali izvolitev osebe, s katerimi ima političen stik,« je Štefaneca podučil Cerar.

Tako je poudaril, da njegovo glasovanje za Bulčevo ni bilo v njegovem zasebnem interesu, ampak močno v državnem interesu. Prav tako v ničemer ne zmanjšuje njegove predanosti, da nepristransko in objektivno opravlja svoje javne naloge, je zagotovil.

Deli s prijatelji