UPRAVLJANJE HOTELOV

Cerar za potezo slabe banke izvedel iz medijev: To ni dobro

Objavljeno 01. junij 2015 23.34 | Posodobljeno 01. junij 2015 23.35 | Piše: STA, Mo. S.

Miro Cerar se v teh dneh šele seznanja s potezo DUTB in z njenim pomenom.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je danes povedal, da je bil s prevzemom upravljanja hotelov seznanjen šele v soboto iz medijev, kar po njegovih besedah ni bilo dobro, zato je danes govoril z ministroma Dušanom Mramorjem in Zdravkom Počivalškom, ki sta bila o tem obveščena prej. Cerar je opozoril, da si takšne prakse v prihodnje ne želi.

Kot je Cerar pojasnil v izjavi novinarjem po delovnem posvetu vrha SMC, ga je situacija glede prevzema upravljanja hotelov Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) presenetila. »Res, da sem bil dva dneva v tujini, a menim, da to ni bilo dobro,« je dejal in dodal, da je zato danes govoril s finančnim ministrom Mramorjem in z gospodarskim ministrom Počivalškom.

Cerar se v teh dneh tako šele seznanja s potezo DUTB in z njenim pomenom. Poudaril je, da je DUTB popolnoma avtonomen odločevalec v teh zadevah in to ni stvar pristojnosti vlade. »Več kot to, da se z zadevo seznanim, v tem hipu ne morem storiti,« je dodal. Odločitev pa bo po njegovem mnenju zahtevala premislek v delu strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. Ta podjetje Sava oziroma njeno turistično divizijo Sava Turizem uvršča med pomembne naložbe, v katerih bi država obdržala kontrolni delež, in sicer s prepovedjo koncentracije lastništva. Strategija je tako deloma v navzkrižju z odločitvijo DUTB in jo bo treba v tem delu preučiti, je ocenil Cerar, a dodal, da to ni nujno težava za strategijo. Ta je v parlamentarnem postopku, Cerar pa si želi, da bi bila sprejeta čim prej in bi tudi za take primere dajala jasno vizijo in kriterije.

Celovito informacijo glede odločitve DUTB Cerar pričakuje v prihodnjih dneh.

DUTB vztraja

Medtem ko v s to zgodbo povezanih družbah in mali delničarji preučujejo uporabo pravnih možnosti, pa so v DUTB danes ponovili, da »so trdno prepričani o pravni pravilnosti svojega dejanja«. Kot so zagotovili, so odločitve uskladili z drugimi upniki.

Deli s prijatelji