KRITIČNE RAZMERE

Cerar za CNN spregovoril o razpadu Evrope

Objavljeno 26. oktober 2015 21.55 | Posodobljeno 26. oktober 2015 23.44 | Piše: Mo. S.

»Če se bodo razmere poslabšale, bomo razmislili o strožjih ukrepih,« je premier Miro Cerar povedal na ameriški televiziji.

Miro Cerar.

LJUBLJANA, NEW YORK – Na dan v Slovenijo vstopi na tisoče migrantov. Položaj je resen, na terenu so dan in noč skorajda vse razpoložljive ekipe, pričakujemo tudi pomoč EU. Kakšno je stanje, je za ameriško televizijo CNN pojasnil tudi premier Miro Cerar.

22.43

V nastanitvenem centru v Celju so danes okoli  21.20 nastanili 450 migrantov, ki so v Slovenijo vstopili na območju Rigonc. Pripeljali so jih z devetimi avtobusi. Trenutno potekajo postopki evidentiranja, oskrbe  in nastanitve, jutri dopoldne pa jih bodo odpeljali v nastanitveni center v Šentilj, poroča policija.

22.27

Oglasili so se tudi iz Novega mesta. V večernih urah jim hrvaški varnostni organi niso posredovali podatkov o prihodu nove skupine tujcev. »V zadnjih urah so policisti z območja Rigonc v sprejemne in nastanitvene centre po državi z vlaki in avtobusi spremljali več kot 1300 tujcev. Ob 21. uri je bilo v sprejemnem centru v Brežicah še okoli 3000 tujcev, v začasnem centru v Dobovi 2000, v novem centru v Dobovi 2300 tujcev in v Rigoncah 1500,« je sporočila Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave.

22.22

Popisovali jih bodo na vlakih

V dobovskem kulturnem domu je nocoj potekal sestanek lokalne skupnosti in predstavnikov države, na katerem so se seznanili z novim načinom popisovanja migrantov, ki prihajajo iz Hrvaške. Predsednik sveta krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je po sestanku za STA povedal, da jih je sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic obvestil, da naj bi v torek začel veljati sporazum med Slovenijo in Hrvaško, po katerem bi migrante popisovali že na vlakih.

Prebežniki tako ne bodo več čakali na zeleni meji in jih bodo z vlaki pripeljali vse do Dobove, kjer jih bodo oskrbeli in vkrcali na novi vlak ter jih odpeljali naprej. Dobovčani so ga sicer opozorili, da bo le ena taka točka premalo, a jim je Šefic odvrnil, da so tudi na to pripravljeni. Delno jim je tudi zatrdil, da novega dobovskega sprejemnega centra ne bodo širili in da bodo poskušali migrante razporediti po drugih krajih.

Dobovčani so Šefica tudi pozvali, da naj takoj izpraznijo in počistijo začasni dobovski sprejemni center v nekdanji tovarniški hali. Ta namreč stoji v neposredni bližini pokopališča, bliža pa se tudi dan spomina na mrtve. Izpostavili so še več svojih zahtev, od katerih ne odstopajo. Če jim država ne bo prisluhnila, bodo vztrajali in drugače ukrepali. Boranič je še ocenil, da je država zdaj storila korak v pravo smer in da se zaveda, da lahko v pogovorih s Hrvaško stvari izboljša.

image

Šefic je sicer pred sestankom v Dobovi v Ljubljani napovedal, da bodo za razbremenitev Rigoncev in Brežic sprejemanje migrantov poskušali urediti drugače. Predlog, ki ga nameravajo predstaviti tudi Hrvaški in so ga danes predstavili lokalni skupnosti, predvideva bistveno hitrejši postopek, prihod, registracijo, oskrbo s hrano in nato čimprejšnje nadaljevanje poti v nastanitvene centre. Samo sprejemno mesto pa bi bilo umaknjeno od Dobove.

Če bo Hrvaška pravočasno najavila prevoze, zlasti vlake, bi lahko omenjeni sistem dobro deloval, prestrukturirali pa bi tudi humanitarno pomoč, civilno zaščito in vse druge službe oziroma vpletene v reševanje begunske krize na terenu. V Dobovi bi sprostili pritisk in hkrati razbremenili močno obremenjene Brežice. Šefic je še dodal, da tudi upajo, da bodo vstopno točko v Rigoncah lahko ukinili, saj si je tam nihče ne želi.

22.11

Škofovski obisk zbirnih centrov

Zbirne centre na slovensko-hrvaški meji sta obiskala tudi novomeški škof msgr. Andrej Glavan in celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, predsednik in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK). Obisk sta začela v vojašnici v Cerkljah ob Krki, kjer so jima potrdili, da je položaj kljub povečanem pretoku migrantov pod nadzorom. »Poudarili so, da imajo za prvo nalogo zagotavljati varnost državljanov Slovenije, čeprav skrb vzbuja dejstvo, da v Turčiji in njeni širši okolici čaka približno 10 milijonov beguncev/migrantov, za katere bo treba iskati rešitev na evropski oziroma svetovni politični ravni. V kapeli vojašnice so molili za mir na svetu in za rešitev begunske krize,« so sporočili.

Škofa sta nato obiskala zbirne centre v Brežicah, Dobovi in Rigoncah. Tam sta se seznanila z delom vseh vpletenih, se jim zahvalila in izrazila zaskrbljenost zaradi izkušenj, ki kažejo, da je del prebežnikov na poti organizirano in je med njimi veliko ekonomskih migrantov. 

21.59

MNZ pojasnjuje

»Prostovoljcem (med njimi tudi predstavnikom nevladnih organizacij) dostopa do migrantov ne omejujemo,« medtem poroča ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). »Ker moramo zagotoviti nemoteno delo pri sprejemu in obravnavi migrantov, se morajo vsi prostovoljci, ne samo predstavniki nevladnih organizacij, registrirati. V preteklih dneh smo imeli primere predstavnikov nevladnih organizacij predvsem iz tujine, ki se niso želeli registrirani, zato jim je bil dostop do migrantov zavrnjen,« dodajajo.

Vsi pristojni v obvladovanje izredno težkih razmer vlagajo vse napore. Razmere so pod nadzorom, vendar resnično s skrajnimi napori, so še zapisali. In še: »Policija z migranti ravna humano, vendar pa je obvladovanje tako velikega števila oseb zelo zahtevno. Poleg tega je izčrpanost med vsemi akterji na terenu velika, tako da s skrajnimi napori zagotavljajo oskrbo migrantov. Zato se vsem, ki na terenu sodelujejo pri obvladovanju te težke situacije, iskreno zahvaljujemo za njihovo brezpogojno delo, požrtvovalnost in potrpežljivost.«

21.45

Objavljamo zbrane informacije o trenutni situaciji glede zasedenosti nastanitvenih lokacij za tujce po Sloveniji danes, 26. oktobra 2015, ob 18. uri (Vir: Policija.si):

Nastanitveni centriLokacijaŠtevilo nameščenih
Vojašnica VrhnikaVrhnika227
Sejmišče CeljeCelje0
Črni lesLenart0
Kompleks LogatecPP Logatec0
Zemljišče šotoriščePP Brežice0
Sejmišče Gornja RadgonaGornja Radgona0
Stara šolaMaribor0
Bivši Kajuhov dijaški domCelje0
ŠotoriščePMP Gruškovje0
Šotorišče IntegralLendava0
Šotorišče ŠentiljŠentilj4584
Planinski dom PartizankaSlovenj Gradec0
Skupaj 4811
   
   
Sprejemni centriV obravnavi 
Imeno0 
Dobovec0 
Center za tujce12 
Gorišnica0 
Brežice4350 
Dolga vas300 
Dobova - Beti2000 
Gruškovje0 
Dobova- Livarna1200 
Petišovci300 
Središče ob Dravi0 
Rigonce2998 
Zavrč0 
Skupaj11160 

21.34

Humanitarno društvo Merhamet je pretekli vikend organiziralo in tudi uspešno zaključilo akcijo zbiranja pomoči za begunce iz Sirije, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji. V dveh dneh so zbrali 15 ton hrane in pijače, ki so jo s sedmimi kombiji dostavili v centre za pomoč beguncem v Šentilju.

20.39

Cerar za CNN: Položaj je resen

Premier Miro Cerar je v nocojšnjem pogovoru za ameriško televizijo CNN ocenil, da je bil nedeljski mini vrh EU in Balkana o begunski krizi pomemben korak v pravo smer, in poudaril, da sta potrebna sodelovanje in okrepljen nadzor na zunanjih mejah EU.

Voditeljici Christiane Amanpour je pojasnil, da je v enem samem dnevu v Slovenijo prišlo 13.000 beguncev oziroma migrantov: »Slovenija je pod pritiskom in položaj je resen. Vsak dan prihaja po deset tisoč ljudi. Si lahko predstavljate, da je pred dnevi v enem samem dnevu prišlo 13.000 ljudi? To je toliko, kot če bi v enem samem dnevu prišlo v ZDA dva milijona ljudi.«

Poudaril je tudi nujnost sodelovanja znotraj EU, delitev bremena, okrepljen nadzor na zunanjih mejah, na primer v Grčiji in dogovor s Turčijo, da se omeji pritok beguncev. Za zajezitev toka migrantov je treba poskrbeti na zunanjih mejah in poiskati rešitev na izvoru, torej v Siriji, je še izpostavil.

»Vrh EU je prinesel nekaj zavedanja, da je treba sodelovati, upočasniti pritok beguncev in izboljšati sodelovanje za zaščito evropskih vrednot ter človeško ravnanje z begunci, obenem pa najti način za zaščito varnosti naših državljanov,« je dejal.

Svet potrebuje Evropo

Na vprašanje, kakšne ukrepe bo Slovenija sprejela, če se države ne bodo držale dogovorov in ali bo Slovenija posnemala Madžarsko, je Cerar odgovoril zelo diplomatsko. »Če se bodo razmere poslabšale, bomo razmislili o strožjih ukrepih,« je dejal. Ob tem je sicer pojasnil svoje izjave o razpadu EU. Kot je dejal, je o razpadu govoril le kot o grožnji, ki je mogoča. Poudaril pa je, da še vedno verjame v Evropo ter da jo svet potrebuje. »Potrebuje Evropo, njene vrednote, duha, kulturo. Ne bi rad razmišljal v smislu razpada Evrope, četudi sem to izrekel kot opozorilo, ker želim skupni pristop,« je še pojasnil.

Deli s prijatelji