ANKETA

Cerar vztrajno tone, Janša ga je prehitel

Objavljeno 08. december 2014 09.06 | Posodobljeno 08. december 2014 09.06 | Piše: Mo. S.

Skoraj 21 odstotkov vprašanih ne bi volilo nobene od naštetih strank.

Miro Cerar in Janez Janša.

LJUBLJANA – Podpora največji parlamentarni stranki SMC vztrajno pada. Po rezultatih ankete Dela jo je zdaj prehitela opozicijski SDS.

SMC je imel avgusta še skoraj 30-odstotno podporo, zdaj pa ga podpira le še 12,4 odstotka vprašanih. SDS bi po novem volilo 13,7 odstotka vprašanih, na tretjem mestu pa je z 8,5-odstotno podporo ZL. Za SD bi glasovalo 6,4 odstotka vprašanih. Zunajparlamentarni SLS bi dobil 3,9 odstotka glasov, Desus 3,5, NSi pa le 2,9 odstotka. Na repu lestvice so se znašli PS (1,5), ZaAB (1,1) in SNS (0,5 odstotka).

Skoraj 21 odstotkov vprašanih ne bi volilo nobene od naštetih strank. Pred enim mesecem je bilo takšnih manj kot 13 odstotkov, kar po poročanju Dela kaže na očitno prelivanje glasov od SMC k »razočarancem«. Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 10,2 odstotka vprašanih, volitev pa bi se jih udeležilo zgolj 14 odstotkov.

Najraje imajo Pahorja, najmanj Bratuškovo

Padla pa je tudi podpora vladi, ki je dobila srednjo oceno 2,49. Vlade ne podpira več kot polovica anketirancev, na lestvici priljubljenosti politikov pa ostaja predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu mu sledi Janez Potočnik, tretji je Dejan Židan, četrti pa Miro Cerar (ta je v primerjavi z novembrom doživel največji padec). Na peto mesto se je povzpel Luka Mesec, največje zvišanje priljubljenosti pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem doživel Lojze Peterle, ki je na osmem mestu. Na dnu lestvice ostajata Zoran Janković in Alenka Bratušek.

Deli s prijatelji