PO AFERI

Cerar: Veber ne more biti več minister

Objavljeno 30. marec 2015 12.56 | Posodobljeno 30. marec 2015 14.18 | Piše: Mo. S.

Če obrambni minister ne bo odstopil to torka, bo premier predlagal njegovo razrešitev.

Predsednik državnega sveta Mitja Bervar pa je izpostavil, da je tudi sam vojni veteran in da to dejstvo jemlje s posebnim občutkom in doživetjem.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar pričakuje, da bo obrambni minister Janko Veber sam odstopil do torka, sicer bo predlagal njegovo razrešitev, je po današnjem koalicijskem vrhu prvi povedal prvak Desusa Karl Erjavec.

Cerar: Ne more biti več minister

Odstavitev ministra bo Cerar, če ta seveda ne odstopi sam, predlagal jutri. Na tiskovni konferenci je danes povedal, da Veber »več ne more biti minister«.

»Žal je izbral nelegitimno pot«

Cerar je tako ocenil na podlagi pretehtanja vseh dejstev, Vebra pa je pozval, da se z odstopno izjavo umakne. Če mu Veber odločitve ne bo sporočil najpozneje v torek, bo premier še isti dan podal predlog za njegovo razrešitev. Razlog za omajano zaupanje Cerarja v Vebrovo delo so nedoslednosti ministra pri pojasnjevanju glede naročanja analize in pravno sporna vprašanja, ki so se postavila, je dejal Cerar na novinarski konferenci po vrhu koalicije. »Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot,« je dejal Cerar in dodal, da bi Veber lahko ubral legitimno možnost prek sveta za nacionalno varnost in pristojnih teles. Spomnil je, da obstaja vladna skupina za zaščito kritične infrastrukture, Veber pa po njegovem primernih in zakonitih sredstev, ki so bila na voljo, ni uporabil v zadostni meri.

Če je minister menil, da je treba angažirati obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo, bi moral o tem obvestiti bodisi predsednika vlade bodisi vlado ter analizo odrediti z dokumenti, je še pojasnil Cerar in dodal, da bi morala biti komunikacija med Vebrom in generalnim direktorjem OVS Gorazdom Rednakom pisna in sledljiva. Poudaril je, da v tem primeru ne gre za vprašanja strankarske pripadnosti, ampak za to, da ima sam kot predsednik vlade možnost, da ob ugotovitvi ministrovega spodrsljaja ali napake ministra pozove k odhodu.

Veber je bil pred imenovanjem za ministra poslanec, zato se lahko vrne v poslanske klopi, od koder pa bo v tem primeru moral oditi Franci Križanič, ki je v DZ prišel namesto Vebra.

Napetosti priznal, ampak vlada deluje normalno

Na vprašanje o krizi v koaliciji je Cerar odgovoril, da je res nastala napetost, je pa predstavnikom SD pojasnil razloge za svojo odločitev, od katere ne more odstopiti. Pričakuje, da bo SD predlagal novega kandidata za obrambnega ministra.

Sicer pa Cerar afere ne želi povezovati s procesom privatizacije Telekoma in upa, da vse to ne bo negativno vplivalo na postopek prodaje. Pravi, da vlada normalno deluje naprej, prav tako se normalno nadaljuje postopek privatizacije.

Veber ponavlja, da je deloval v skladu z zakonodajo

Veber po drugi strani vztraja, da kljub Cerarjevemu pozivu ne bo odstopil, saj da ni kršil zakonov, z odstopom pa bi priznal nekaj, česar ni storil. Cerar namreč skuša doseči, da bi minister odstopil sam, a Veber to možnost zavrača, poroča Delo. Nasprotno: pravi, da je presenečen, in ponavlja, da je deloval znotraj svojih pooblastil. Na vprašanje, ali bo usoda koalicije odvisna od enega človeka, se ni želel izrekati. Zatrdil je, da ne bo odstopil, ker da ni nobene podlage za to. Vprašanje, ali ne bi bila zato, ker ne uživa več zaupanja premierja, najboljša rešitev za vse skupaj pač njegov odstop, pa je treba po Vebrovih besedah analizirati. 


Kaj bodo storili v SD?

Veber se bo zagovarjal pred državnim zborom (DZ), ki mu bo Cerar predlagal Vebrovo razrešitev. Položaj bo še danes obravnaval kolegij predsednika SD in v prihodnjih dneh predsedstvo stranke, pa je pojasnil prvak SD Dejan Židan. SD se bo verjetno odločal tudi o tem, ali zaradi odločitve premierja zapustiti koalicijo. Židan je dejal, da bo odločitev kolektivna. »Čeprav smo manjša stranka v koaliciji, pričakujemo, da so podobna merila do nas kot do drugih,« je poudaril prvak SD.

Naj spomnimo ...

Nemiri v koaliciji so se začeli po aferi, ki jo je sprožila komisija za nadzor obveščevalnih služb. Ta je ugotovila, da vojaška obveščevalna služba preverja posledice menjave lastnika Telekoma Slovenije, to pa ji je naročil prav minister, ki skrbi za državno varnost. Komisija meni, da so vojaški obveščevalci s tem prekršili pooblastila, minister pa zlorabil svoj položaj, Veber to odločno zavrača, češ da je deloval v skladu z zakonodajo.

Deli s prijatelji