PRANJE PERILA

Cerar v Nemčiji okrcal Bratuškovo

Objavljeno 01. november 2014 14.29 | Posodobljeno 01. november 2014 14.29 | Piše: STA, D. P.

Na pripombo, da je sam v politiki le nekaj mesecev, je odvrnil, da je več kot 20 let zelo natančno spremljal politično dogajanje, saj je med drugim svetoval državnemu zboru in vladi glede nekaterih pravnih vprašanj.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je v pogovoru za nemški dnevnik Die Welt ob nedavnem obisku v Berlinu priznal, da je bila afera s kandidatko za evropsko komisarko za Slovenijo dokaj boleča, saj je izgubila podpredsedniško mesto in s tem tudi del moči, ki bi jo lahko imela v novi komisiji, vendar meni, da tudi prometni resor ponuja veliko možnosti.

Pomanjkljivo strokovno znanje

Alenki Bratušek, kandidatki za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetsko unijo, so evropski poslanci po zaslišanju v Evropskem parlamentu dali negativno oceno tudi zaradi pomanjkanja ustreznega strokovnega znanja. Cerar je za današnjo izdajo časnika ocenil, da je strokovno znanje pomemben pogoj, ni pa vse, kar človek potrebuje, da bi bil dober politik, temveč potrebuje tudi nekaj političnih izkušenj.

Na pripombo, da je sam v politiki le nekaj mesecev, je odvrnil, da je več kot 20 let zelo natančno spremljal politično dogajanje, saj je med drugim svetoval državnemu zboru in vladi glede nekaterih pravnih vprašanj.

Cerar je v Berlin prišel tudi zato, da bi spodbudil več tujih naložb v Sloveniji. Po njegovem mnenju tuje vlagatelje od naložb v Sloveniji odvračata predvsem obsežna birokracija in pravna negotovost. Ocenil je, da tega sicer ne bo lahko spremeniti, a zagotovil, da je njegova vlada odločena odstraniti težave.

Reformna naravnanost

Priznal je, da je njegova odločenost, ki jo opazovalci hvalijo, morda tudi posledica tega, da še ne pozna vseh težav, vendar je poudaril, da so poleg entuziazma za napredek v politiki potrebni tudi kompromisi. »Zame je pomembno, da kljub želji po reformah delujem v smeri sodelovanja,« je dejal.

Premier, ki si je za eno od glavnih nalog zadal znižanje proračunskega primanjkljaja Slovenije pod tri odstotke BDP, se je strinjal, da je Bruselj v nekaterih primerih do manjših članic EU strožji kot do denimo Francije ali Italije. Napovedal je, da bo od Bruslja zahteval enakopravno obravnavo vseh članic EU. »Navsezadnje pri proračunski disciplini ne gre za to, da ugajamo Evropski komisiji, temveč za konsolidacijo lastnih financ,« je še dejal Cerar, ki ga časnik označuje za enega najnenavadnejših voditeljev v EU in izpostavlja, da je med drugim vegetarijanec in avtor knjig za otroke.

 

Deli s prijatelji