KANDIDATKA

Cerar v Bruselj pošilja Bulčevo

Objavljeno 10. oktober 2014 12.29 | Posodobljeno 10. oktober 2014 13.51 | Piše: T. L.

Cerar je podaljšal dopisno sejo, ker njegova kandidatka vseh glasov še ni imela.

Predsednik vlade Miro Cerar.

LJUBLJANA – Vlada v Bruselj kot evropsko komisarko pošilja Violeto Bulc. Neuradne informacije je po poročanju STA v Izoli potrdil tudi Karl Erjavec, ki je sicer nasprotoval Cerarjevi izbiri. Sedem ministrov je bilo proti predlogu, šest jih je bilo za, dva pa nista glasovala, je povedal. Erjavec je ocenil, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, način sprejetja odločitve pa da je slaba popotnica za koalicijo. Sedem ministrov je bilo proti predlogu SMC in je predlagalo sklic redne seje vlade, premier pa se je odločil za poslovniško možnost in sklical dopisno. Na njej je sedem ministrov glasovalo proti Bulčevi, šest jih je bilo za, dva nista glasovala, medtem ko se je Bulčeva iz glasovanja izločila. Po poslovniku se šteje, kot da sta odsotna ministra glasovala za, je pojasnil zunanji minister. Erjavec je poudaril, da se ponavlja zgodba iz časa potrjevanja kandidature Alenke Bratušek, kar je po njegovem mnenju slaba popotnica za koalicijo.

Prvak Desusa še meni, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, ker da so njene edine politične izkušnje »14-dnevno ministrovanje«, zato ga skrbi, kaj se bo zgodilo v Evropskem parlamentu. »Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti,« je dodal. Erjavec je še poudaril, da ta odločitev vzbuja nezaupanje, Desus pa pričakuje, da v vladi v prihodnje ob odločanju o regresu za upokojence ne bo prišlo do preglasovanja.

Kot se je že napovedovalo, so proti Bulčevi glasovali ministri SD in Desusa, kar pa ni bilo dovolj. Proti bi morala biti več kot polovica ministrov. 

Kot smo poročali, vlada po odstopu Alenke Bratušek od kandidature za evropsko komisarko kar nekaj časa ni zaključila dopisne seje, na kateri so razpravljali o novi kandidatki. Kot je prek twitterja sporočil Bojan Požar, je Miro Cerar sejo podaljšal, ker njegova kandidatka Violeta Bulc (še) nima večine. Več bo jasno na tiskovni konferenci točno opoldne, na kateri se bo po dopisni seji vlade z mediji srečal Cerar.  

Deli s prijatelji