ODZIVI NA GRČIJO

Cerar upa, da bomo videli denar, Janša opozarja na Sirizo

Objavljeno 26. januar 2015 18.24 | Posodobljeno 26. januar 2015 18.24 | Piše: STA, S. U.

V ZL so prepričani, da je zmaga Sirize v Grčiji napoved nove politike v Evropi.

Stranka Mira Cerarja se je zavezala, da bodo poroke istospolnih partnerjev v zakonu.

LJUBLJANA – Slovenski premier Miro Cerar je danes čestital zmagovalki nedeljskih parlamentarnih volitev v Grčiji, stranki Siriza. O tem, kako bo v prihodnje ravnala Grčija, je po njegovem prepričanju še prezgodaj govoriti, upa pa, da bodo Atene še naprej spoštovale evropska pravila.

»Upamo, da bo denar, ki smo ga prispevali za razvoj Grčije, nekega dne prišel nazaj. Kaj bo, pa bomo videli,« je dejal Cerar in dodal, da vsi zdaj čakajo, kakšen bo nadaljnji razvoj v Grčiji in kako se bo država umestila v krog evropskih pravil, ki jih moramo Slovenija in vsi drugi enakopravno spoštovati.

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na izid grških volitev dejal, da je bila zmaga Sirize pričakovana. Po njegovem mnenju je prav, da je zmagala ta stranka glede na velike obljube, ki jih je dala pred volitvami, bodo pa naslednji meseci pokazali, ali jih je sposobna izpolniti.

Janša meni, da je rezultat lahko dober za Slovenijo

Medtem pa slovenske parlamentarne stranke po zmagi levičarske Sirize na nedeljskih volitvah v Grčiji ocenjujejo, da bo treba počakati, kaj bodo prinesla dejanja. Kaj od predvolilnih obljub bo bodočemu premierju Aleksisu Ciprasu uspelo uresničiti, je odvisno tudi od partnerjev v EU. Z odpisom grških dolgov se večinoma ne strinjajo. Predsednik državnega zbora (DZ) in eden vodilnih članov stranke SMC Milan Brglez je opozoril, da bo Siriza odslej predstavljala legitimno oblast ene od članic EU, njihova dejanja pa bo treba soditi od zdaj naprej, ko bodo vodili vlado. »Teža vladanja je drugačna kot teža prihajanja na oblast,« je dejal. »Je pa seveda od drugih partnerjev v EU odvisno, kaj od tistega, kar je bilo v predvolilni tekmi izrečeno, bo Siriza dejansko mogla uresničiti.«

Po oceni predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše so rezultati volitev v Grčiji kratkoročno lahko težava, dolgoročno pa lahko tudi bližnjica k streznitvi. Rezultat je po njegovi oceni dober tudi za Slovenijo, »saj če se to ne bi zgodilo v Grčiji, bi se to verjetno v Sloveniji«. Janša opozarja, da je prepričanje, da lahko zapraviš, kolikor hočeš, samo pogum moraš imeti za to, v Sloveniji zelo razširjeno, takoj za Grčijo. Zdaj bo takšno razmišljanje po njegovem prepričanju naletelo na realnost, tako kot bodo na realnost trčile nerealne obljube Sirize. Čim prej se bo nova grška vlada soočila z realnostjo (in po besedah Janše se bo to zgodilo že danes), tem boljše bo in prej bo konec tega eksperimenta, pravi. Menil je tudi, da evro zaradi volitev v Grčiji ni ogrožen, kvečjemu to lahko pomeni konec evra v Grčiji.

Sporočilo je bilo jasno

Predsednik SD Dejan Židan je izpostavil, da je bilo sporočilo grških volivcev jasno: »dovolj tako ostrih varčevalnih ukrepov in diktata evropske trojke« in takšno voljo ljudstva bo treba spoštovati. A hkrati je dodal, da ostaja odprto vprašanje, kdo bo odplačal grške dolgove.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je menil, da je bila zmaga Sirize pričakovana, saj Grki v zadnjem obdobju živijo slabo. Podoben političen razplet se po njegovem mnenju lahko zgodi tudi v kakšni drugi državi. A se bo zdaj po volitvah vse skupaj v Grčiji postavilo na realna tla in bo treba zadeve »prijeti z drugega konca«.

To je izpostavila tudi predsednica ZaAB in nekdanja premierka Alenka Bratušek. Izrazila je upanje, da nova grška vlada vseh obljub ne bo izpeljala, zlasti ne odpisa dolgov. To bi bilo namreč po njenem mnenju tudi za Slovenijo precej drago, saj je Slovenija Grčiji izdala garancije za približno 1,2 milijarde evrov. Po njenih besedah zato ne bi bilo najbolj prav, če bi morali Slovenci še dodatno varčevati, da bi lahko poplačali dolgove Grkov. »Kar nekaj evropskih držav je s svojimi poroštvi jamčilo za povračilo dolgov. Če jih ne bodo plačali oni, jih bo moral nekdo drug,« je spomnila nekdanja premierka.

Tudi v NSi so dejali, da bo zanimivo spremljati, ali bo Cipras lahko v okviru EU uresničil vse predvolilne obljube. Sicer pa so poudarili, da si v stranki prizadevajo, da se Slovenija ne bi znašla v tako slabi finančni kondiciji, kot se je Grčija v zadnjih letih.

Napoved nove politike?

V ZL pa so prepričani, da je zmaga Sirize v Grčiji napoved nove politike v Evropi. Po mnenju poslanca Mihe Kordiša je ključna strategija Sirize reševanje humanitarne katastrofe, ki je kot posledica varčevalnih ukrepov prizadela Grčijo.

Reševanje humanitarne katastrofe v Grčiji bi Sirizi omogočilo dovolj manevrskega prostora, da bi se še v kakšni evropski državi leva stranka povzpela na oblast, pravi Kordiš. To mora slediti tudi v kakšni drugi evropski državi, tudi v Sloveniji, je dodal.

Deli s prijatelji