PO SPREJETJU ZAKONA

Cerar: Ugled Slovenije bo rasel še naprej

Objavljeno 11. julij 2015 16.55 | Posodobljeno 11. julij 2015 16.57 | Piše: STA, Mo. S.

Premier je zadovoljen, da so se odločili za nadaljevanje poti finančne konsolidacije, kar je eden pomembnih mejnikov v delu vlade.

Poslanci nadomestila večinoma prejemajo tako dolgo, kolikor to omogoča zakon.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar je sprejetje zakona o fiskalnem praviluimage pospremil z besedami, da je državni zbor (DZ) sprejel zelo pomemben zakon. »Sprejeti smo ga morali zato, da izkažemo resno zavezo, da želimo biti dober gospodar javnega premoženja,« je povedal in dodal, da je to pomembno znamenje tudi za tujino.

»Ugled Slovenije bo še dodatno narasel«

Cerar je zadovoljen, da so se odločili za nadaljevanje poti finančne konsolidacije, kar je eden pomembnih mejnikov v delu vlade. Obenem pa so po njegovih besedah dokazali, da se da s potrpežljivim in z vztrajnim dialogom doseči tudi več kot dvetretjinsko soglasje parlamentarnih strank. Poudaril je, da tega nismo storili le zaradi sebe, pač pa smo s tem izpolnili tudi zaveze do pakta stabilnosti. »S tem bo ugled Slovenije še dodatno narasel, ker dokazujemo, da smo premočrtni na svoji poti finančne konsolidacije, spodbujanja gospodarskega razvoja in zaposlenosti,« je povedal premier.

V prihodnjih dneh bo na evroskupini potekala razprava o tem, kako države obravnavajo fiskalno pravilo, zato je po njegovi oceni zelo pomembno, da smo to svojo obvezo končno izpolnili tudi na zakonski ravni.

Erjavec nedosegljiv, Gantar opozoril na dolgove

Sprejetje zakona je po mnenju predsednika SD Dejana Židana znak, da se lahko tudi politika zaveda, da se lahko troši samo toliko, kolikor se ustvari. Poudaril je, da so pri oblikovanju izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu upoštevali dve zahtevi SD. Gre za postopnost in pravico, da DZ ugotovi, da se v izjemnih primerih, ko se začasno stanje poslabša, ne posega v pokojnine, socialne transferje in javni sektor, je navedel Židan.

Predsednik Desusa Karl Erjavec po sprejetju zakona o fiskalnem pravilu za odziv ni bil dosegljiv. Podpredsednik stranke Tomaž Gantar pa je spomnil, da bi bil javni dolg danes bistveno manjši, če bi bil tak zakon sprejet že pred leti. »Ker ni bil, puščamo našim zanamcem kar velike dolgove,« je opozoril. Po njegovih besedah je zato prav, da je bil zakon sprejet, čeprav bo težko.

Deli s prijatelji