V PRIČAKOVANJU BEGUNCEV

Cerar: Slovenija je pripravljena na begunce, pomembno je pokazati, da smo odprti

Objavljeno 28. avgust 2015 19.40 | Posodobljeno 28. avgust 2015 19.40 | Piše: A. L.

»V tem trenutku še ne vemo, koliko beguncev bomo sprejeli,« pravi ministrica za notranje zadeve Vesna Györköš Žnidar.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – »Slovenija je pripravljena na prihod morebitnega večjega števila beguncev. /.../ Slovenija se ne zavzema, da bi se v Evropi gradili zidovi. Pomembno je, da Slovenci pokažemo, da smo odprti, da lahko brez strahu pristopimo do ljudi, ki v stiski prihajajo v Evropo. Slovenija je pripravljena. Predvsem je pomembno, da na dolgi rok vidimo v ljudeh priložnost, vključevanje ljudi v družbo.« Tako je danes po obravnavanju poročila ministrstva za notranje zadeve (MNZ) v zvezi s problematiko beguncev na vladi povedal predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem opozarja, da bodo pazili, da bodo zagotavljali nemoteno delovanje države: »Moramo upoštevati integracijske zmožnosti naše države.«

»Politiki na ravni EU se v teh dneh ne moremo izogniti temi beguncev. Merklova ima jasno stališče, da je treba do njih pristopiti na toleranten način in poskrbeti zanje,« pravi Cerar. EU je soočena z nečim, česar ni pričakovala v tako velikem obsegu. Najti bo treba skupno rešitev, še dodaja.

image
a:1:{s:11:"description";s:54:"Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.";}

Ministrica Vesna Györkös Žnidar. Vir: vlada.si

»V tem trenutku še ne vemo, koliko beguncev bomo sprejeli,« pravi ministrica za notranje zadeve Vesna Györköš Žnidar. Osebe, ki bodo prosile za mednarodno zaščito, bodo nastanjene v azilnem domu in deležne vseh postopkov in zagotovil, ki jim jih zakonodaja omogoča. Ostali bodo vrnjeni v državo izvora oziroma tranzita, seveda če ne bo ogroženo njihovo življenje.

Policija deluje profesionalno, neodvisno, ob upoštevanju vseh usmeritev in navodil, ki jih ministrstvo daje policiji po zakonu. »Mi imamo ureditev znano. Pristop je izdelan. Enostavno moramo počakati na dogodke,« pravi ministrica, pristojna za notranje zadeve.

Deli s prijatelji