V ROKU

Cerar: Slovenija bo v 15 dneh predlagala člana arbitražnega sodišča

Objavljeno 24. julij 2015 18.25 | Posodobljeno 24. julij 2015 19.07 | Piše: STA, M. U.

Vlada bo pripravila predlog postopka imenovanja in ga poslala v odbor DZ za zunanjo politiko.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Na  srečanju predstavnikov parlamentarnih strank so po besedah premierja Mira Cerarja soglasno sklenili, da bo Slovenija v roku 15 dni predlagala novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško. Vlada bo pripravila predlog postopka imenovanja in ga poslala v odbor DZ za zunanjo politiko.

Odbor naj bi se sestal že v soboto, prihodnji teden pa se bodo, kot je napovedal Cerar, znova sestali predstavniki vseh parlamentarnih strank in se dogovorili o imenu kandidata. Kot se je izvedelo, naj bi se parlamentarne stranke sestale v začetku tedna, nato pa bi v sredo vlada že lahko odločala o novem kandidatu. Sicer pa Slovenija, kot je po srečanju s predstavniki parlamentarnih strank še dejal Cerar, pričakuje, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo svoje delo in sprejelo odločitev.

Erjavec molči, na sestanek ga ni bilo 

Po odstopu slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik se v javnosti nekateri vprašujejo tudi o odgovornosti zunanjega ministra Karla Erjavca. Ta se je zavil v molk, tudi na današnjem srečanju ga ni bilo, čeprav je že v sredo obljubil, da bo zaradi prisluškovalne afere prekinil dopust v Franciji. 

Podpredsednica SDS Alenka Jeraj je na vprašanje o Erjavčevi odgovornosti v tej zadevi odgovorila, da to danes ni bila tema srečanja. »Na vrsto pride kasneje,« je dodala.

Deli s prijatelji