MINISTRI

Cerar skrivnosten, v javnosti pa vse več imen

Objavljeno 08. september 2014 00.07 | Posodobljeno 08. september 2014 00.07 | Piše: Mo. S.

Ministrska ekipa bo znana v ponedeljek, v SMC so skrivnostni.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Do ponedeljka bo mandatar Miro Cerar razkril imena vseh ministrskih kandidatov. Kandidati SD in Desusa so bolj ali manj znani, nekoliko skrivnostnejši pa je mandatar, ki o imenih javno ne govori. V SMC so danes sicer potrdili koalicijski sporazum.image

Znano je, da bo finančni resor prevzel Dušan Mramor, med imeni pa se je pojavljal tudi Boris Koprivnikar (javna uprava), ki pa tega ne komentira. Čeprav so se pojavljale informacije, da je Bojan Dobovšek ponudbo Cerarja zavrnil, pa je sam za Delo to zanikal, torej še vedno ostaja neuradni kandidat za notranjega ministra. Po drugi strani pa se v javnosti za ta resor po podatkih Pop TV pojavlja tudi ime Vesna Györkös Žnidar. Resor infrastrukture naj bi prevzel Jurij Kač, resor izobraževanja pa Stanka Setnikar Cankar.

Kdo na čelo zdravstva?

Namesto Tomaža Gantarja naj bi okoljski resor prevzela Irena Majcen (Desus), kulturnega pa Julijana Bizjak Mlakar (Desus). Njena kandidatura je vprašljiva, saj je naletela na vrsto kritik iz vrst kulturnikov. Kot mogočega kandidata zato že omenjajo Mitjo Rotovnika.

Resni kandidat za ministra za zdravje Robert Cugelj je od kandidature odstopil, nato pa naj bi mesto kandidatke za zdravstveni resor prevzela Milojka Kolar, poroča Delo. Danes se v medijih namesto nje sicer že omenja Jožica Maučec Zakotnik.

Karl Erjavec bo najverjetneje ostal zunanji minister, za gospodarskega pa naj bi bil še najprimernejši Aleksander Kešeljević.

Kandidati SD že znani

Dejan Židan bo najverjetneje še naprej vodil kmetijski resor, Anja Kopač Mrak bo ostala na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za obrambo pa naj bi v novem mandatu prevzel Janko Veber

Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je sicer zagotovila, da bo med ministri kar nekaj žensk, a na (uradna) imena bo očitno treba počakati.

Deli s prijatelji